Mahkeme Samast'a 'Suça Sürüklenen Çocuk' tabirinin kısaltması 'S.S.Ç' şeklinde hitap etti.

Ogün Samast artık sanık değil S.S.Ç.! Gazeteci Hrant Dink"in öldürülmesine ilişkin davada cinayet tarihinde yaşı küçük olduğu için dosyası Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilen Ogün Samast"ın dün ilk defa “çocuk” sıfatıyla hakim karşısındaydı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma Mahkeme Heyeti Başkanı Celal Ünal"ın, iddianamenin kısa bir özetini okumasıyla başladı. Başkan Ünal duruşma boyunca Samast"a yasa gereği, “Suça Sürüklenen Çocuk” tabirinin kısaltması olan “S.S.ǔ şeklinde hitap etti. Diyeceği sorulan Samast, “Yeni baştan savunma yapmak istiyorum ama olayı hatırlamadığım için yalancı durumuna düşeceğim. Ben 4 yıl önce savunmamı yapmıştım. Aynısını tekrar ediyorum” dedi.

Mahkeme heyeti Samast"a sorular yöneltti. Başkan"ın, “Olaydan 1 gün öncesi hep ifadelerde es geçilmiş. 18 "ine kadar her şeyi anlatmışsın, ama o günkü ifaden yok. Neden hatırlamıyorsun?” diye sordu. Samast ise “Olayı günü sabahından iki gün sonrasına kadar hiçbir şey hatırlamıyorum. Dayımın yanındaydım” dedi. Başkanın, “Eşini evlenmeden önce tanıyor muydun?” sorusuna sinirlenen Samast, “Bunun sizinle ilgili bir yanı yok efendim. Niye böyle bir soru soruyorsunuz? Tanımıyordum. Cezaevindeydim” diye karşılık verdi. Üye hakimin “Mülkiye Müfettişlerince kaydedilmeyen ifadende "Yakalanmasaydım öldürülecektim " dedin mi?” sorusuna ise Samast, “ Öyle bir ifadem oldu. Ama nereden öğrendiğimi bilmiyorum” diye cevap verdi.

Tanıklar dinlendi

Duruşmada tanık sıfatıyla 7 kişi dinlendi. Tanıklardan Agos Reklam Sorumlusu Christen Delaloğlu, olay günü Samast "ın gazeteye geldiğini anlattı. Delaloğlu, Ankara Üniversitesi"nden geldiğini ve Dink "le görüşmek istediğini söyledi. Randevu alabilmesi için telefon numaralarını verdik. Ben sonra bir reklam görüşmesi için binadan çıktım.

O sırada Samast "ı köşede beklerken gördüm. Danışmadaki personeli çocuğun beklediğini Hrant Dink "e haber vermesi için uyardım.” dedi. Duruşma 4 Nisan"a ertelendi.

"Şekli hakikat yetmez"

Dink Ailesi"nin avukatı Fethiye Çetin, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, “Ceza yargılamalarında amaç maddi hakikatin ortaya çıkarmaktır. Şekli hakikatle asla yetinilmez. Ancak Hrant Dink cinayetinde yargılama süreçleri bugüne kadar bu beklentileri karşılamaktan çok uzak bir seyir izlemiştir” diye konuştu.

"Yakalanmasaydım öldürülecektim"

Mahkeme heyeti üyelerinin, yakalanmasaydı kendisinin öldürüleceğine ilişkin Mülkiye müfettişlerine verdiği bir ifadesinin olduğunun hatırlatılması üzerine Samast, “Oldu. Ben böyle bir ifadede bulundum. Bunu kimden öğrendiğimi tam hatırlamıyorum. Gökhan Kuşçu diye bir polisin adı geçiyor. Beni öldürmeye geleceklerini nereden öğrendiğimi hatırlamıyorum. Nedim Şener"in kitabında da var” dedi. Bu ifadeyi ilk yakalandığı sırada müfettişlere verdiği ve kayda geçmediğinin hatırlatılarak soruda ısrar edilmesi üzerine Samast, bu ifadesinin doğru olduğunu, Sedat Şahin"in sağ kolu olan birinin adamlarının kendisini öldürmek için yola çıktığını, yakalanması üzerine de geri döndüklerini öğrendiğini söyledi.

İlginç diyaloglar

"Yasin"den korktuğum için vurdum"

Hakim: Çocuk yaştasın, paraya ihtiyacın var. Ama para almadığını söylüyorsun, o zaman cinayeti neden işledin?

Samast: Yasin Hayal"den korktuğum için.

Hala korkuyorum ama o kadar değil

Avukat: Yasinden çok korktuğunu söylüyorsun? Neden korkuyorsun?

Samast: O zaman öyleydi.

Avukat: Şimdi korkmuyorsun o zaman?

Samast: Hala korkuyorum ama o kadar da değil.

Hakimler özel eğitim alıyor

Çocuklar, koruma amacıyla kurulan özel mahkemelerde yargılanıyor. Özel eğitim almış hakim ve savcıların görev aldığı çocuk mahkemelerinde, psikolog ve sosyal hizmetler uzmanları görev yapıyor. Bu uzmanların raporları yargılamayı direk olarak etkileyebiliyor. Çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanan çocukların cezalarında 2/3 veya 1/2 oranında indirim uygulanıyor. Çocuklara, yasa gereği “sanık” denmiyor bunun yerine “Suça Sürüklenmiş Çocuk” (SSÇ) tabiri kullanılıyor.