Öğretmenin malzemesinin insan olduğuna dikkat çeken Mehmet Şirinkaya, Öğretmen, sabırlı olma, mücadeleci olma, hoşgörülü olma gibi niteliklerinin yanına fedakâr olmayı da ekleyerek insanı işlemekte; toplumun geleceğini bugünden kurmaktadır.

Öğretmenlerimiz öğretme sürecinde öğrencilerine karşı insani ve vicdani yönlendirmelerin etkisiyle ücret karşılığı yapılan bir işin hakkını vermenin çok daha ötesinde bir fedakârlık ortaya koyarak çalışmaktadırlar. Öğrencilere karşı ortaya konulan fedakarlıklar bir aydın sorumluluğudur. Ancak öğretmenlerimiz ülkemizde öğretmeni önemseyişin sadece lafta oluşu dolayısıyla eşinden, çocuklarından, saygınlığından ve yaşam düzeyinden de fedakârlıkta bulunmak zorunda kalmaktadırlar” dedi.
Ülkeyi yöneten idarecileri yetiştiren öğretmenlerin “Öğretmenler Gününde” bir iki güzel cümle ve bir kuru teşekkürle yad edilmekte olduğunu iddia eden Şirinkaya, “Yöneticilerimiz, öğretmenlerin sorunlarını çözecek, özellikle ekonomik anlamda öğretmenin tüm hassasiyetini eğitim hizmetine odaklamasını sağlayacak bir rahatlamaya vesile olacak adımları atmaktan imtina etmektedirler. Oysa öğretmeni yaşamın sıkıntılarından kurtarmak toplumun geleceğini garanti altına almak demektir. Bugün öğretmenlerimiz yaşam gailesi nedeniyle öğretmenlikten arta kalan zamanlarında şoförlük yapmaya ve pazarlarda limon satmaya devam etmektedir. Öğrenci, veli ve toplum karşısında öğretmenin saygınlığına gölge düşüren ve öğretmenin etkinliğini azaltan bu durumun giderilmesi öğretmenlerin yetiştirdiği devlet adamlarının öğretmenlere teşekkür bağlamında birincil görevidir” diye konuştu.
Memur-Sen"in Hükümetle gerçekleştirdiği toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının beklentilerini gerçekleştirme doğrultusunda yoğun çaba gösterdiğini savunan Şirinkaya, şunları söyledi: “Sosyal konularda mesafe almış ancak ekonomik konularda Hükümet kanadından duyarlı bir yaklaşım ortaya konulmamıştır. Ekonomik konulara ilişkin 2010 Bütçesi"nin Meclis"te görüşüldüğü şu günlerde Konfederasyonumuz öncülüğünde eylemlilik sürecimiz devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı"nda yetkili sendika olan sendikamız, eğitim çalışanlarının çalışma koşullarının rahatlatılmasına yönelik Kurum İdari Kurulu"nda sürdürdüğü çalışmalarıyla 21 maddelik bir mutabakata imza atmıştır. Eğitim camiasında zihinleri çokça meşgul eden, mağduriyetlere neden olan kimi konuların çözülmesinin eğitim camiasını rahatlatacağını düşünüyoruz”