1981 yılından beri her yıl 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü, Van'da hayatını kaybeden öğretmenlerin yası nedeniyle, bu yıl buruk geçiyor.
 
Öğretmenler, bugün ''24 Kasım Öğretmenler Günü''nü kutlayacak. Yüz binlerce öğretmen gösterdikleri fedakarlığın ve emeğinin karşılığında, öğrencileri ve toplum tarafından şükranla kutlanacak.
 
Öğretmenlere verdiği önemi her fırsatta dile getiren Yüce Önder Atatürk'ün ''Başöğretmen'' unvanını kabul ettiği 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981'den bu yana kutlanıyor.
 
Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i ilan eden Atatürk, birçok alanda yenilikler başlattı. Bu kapsamda 1 Kasım 1928'de çıkarılan kanunla Arap alfabesi yerine Latin alfabesi kabul edildi. Yeni harflerin öğretilmesi ve okur yazar sayısının artırılması için ''seferberlik'' başlatıldı. 24 Kasım 1928'de açılan Millet Mektepleri'nde yediden yetmişe herkese okuma yazma öğretilmesi için seferber olundu. Yüce Önder Atatürk, Millet Mektepleri'nde bizzat yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi.
 
Bakanlar Kurulu 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda, Atatürk'e ''Başöğretmen'' unvanı verdi. 24 Kasım Atatürk'ün ''Başöğretmen'' unvanını kabul ettiği gün olarak biliniyor. Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım, Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981'den itibaren ''Öğretmenler Günü'' olarak kutlanmaya başlandı.
 
Türkiye'de öğretmenler, bugün 30. kez kutlama yapacak. Kutlamalara, Yüce Önder Atatürk'ün manevi huzuruna çıkarak başlayacak öğretmenler, her yıl Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından kabul ediliyor. İllerde de kutlama törenleri düzenleniyor.
 
Türkiye'de resmi olarak 24 Kasım'da Öğretmenler Günü kutlanıyor, ancak 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nün de de bazı kutlamalar yapılıyor. 5 Ekim, Birleşmiş Milletler'in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1994'de Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildi ve birçok ülkede her yıl kutlanıyor.
 
'BU YILIN TEMASI, SEVGİ VE EMPATİ'
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, öğretmenler günü etkinliğine ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.
 
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla bu öğretmenler günü için hazırlanan afişlerde ''sevgi ve empati'' temasını işlediklerini belirten Balıbey, afişlerin sevginin ve empatinin önemine ilişkin mesajalar içerdiğini söyledi.
 
Afişlerin Türkiye genelindeki tüm okullara asıldığını belirten Balıbey, ''Depremden dolayı kutlama etkinliklerinde bu sene konser koymadık'' dedi.
 
24 Kasım'da Başkent Öğretmenevi'ndeki törende, Van'da hayatını kaybeden öğretmenlerin fotoğraflarının yer alacağı kısa bir film gösterimi yapılacağını belirten Balıbey, ''Onları unutmadığımızı göstermek istiyoruz'' diye konuştu.
 
Öğretmenler Günü'nde Van'da bazı genel müdürlerin de olacağını anlatan Balıbey, yetkililerin Van'da görev yapan öğretmenlere ve yeni atanan öğretmenlere destek olmak için orada bulunacağını kaydetti.
 
Önümüzdeki hafta yeni atanan öğretmenlere Van'da oryantasyon eğitimi verileceğini de söyleyen Balıbey, bu eğitimin özellikle depreme yönelik psikolojik ağırlıklı konuları içereceğini belirtti.
 
Balıbey, şunları söyledi:
 
''Bu seneki öğretmenler günümüz diğer öğretmenler gününden çok farklı. Çünkü yaklaşık 75 öğretmenimizi depremde kaybettik. Bizim mesleği hasretle bekleyip, 40 günlük öğretmen olanlar da vardı içerisinde. Henüz öğretmenliğin tadını, hazını alamadan şehit verdik onları. Onlar bizim içimizde bir burukluk. Bu sene çok buruk bir öğretmenler günü kutlayacağız. Şehit olan öğretmenlerin aileleriyle hastanede tedavileri süren öğretmenler ise il milli eğitim müdürlüğü yetkililerince ziyaret edilecek.''
 
Öğretmen sayıları
2010-2011 eğitim öğretim yılı Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de örgün ve yaygın eğitim kurumlarında toplam 774 bin 363 öğretmen görev yapıyor.
 
Okul öncesi eğitim kurumlarında 32 bin 516 kadrolu, 15 bin 814 sözleşmeli olmak üzere toplam 48 bin 330 öğretmen; ilköğretim kurumlarında 443 bin 828 kadrolu, 59 bin 500 sözleşmeli olmak üzere toplam 503 bin 328 öğretmen çalışıyor.
 
Genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarında ise 214 bin 927 kadrolu, 7 bin 778 sözleşmeli olmak üzere toplam 222 bin 705 öğretmen görev yapıyor.
 
Geleceğin öğretmenlerini yetiştiren Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne bağlı 265 okul bulunuyor. Bu okullarda 75 bin 995 öğrenci eğitim görüyor, 6 bin 282 öğretmen de çalışıyor.