İhaleyi eski üstün temizlik hizmetlerini referans gösteren taşeron firma aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Hemşire, öğretmen, sosyolog ve psikologların üstlendiği görevler, SHÇEK"in asli görevidir. Taşerona devredilemez” dedi. Ama aldıran olmadı. İstanbul İl Özel İdaresi, çocuk, yaşlı, kimsesiz, bakıma muhtaç 30 bin kişiye hizmet veren Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu"na (SHÇEK)öğretmen, psikolog, hemşire ve sosyolog almak için bir kez daha "ihaleye çıktı".

İstanbul İl Özel İdaresi "2011 yılı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Bağlı Kuruluşlarında görevlendirilmek üzere 429 kişilik meslek elemanı ve yardımcı personel hizmet alımı" ihalesi açtı. İhalede bilgisayar işletmeni, temizlikçi gibi elemanların yanı sıra "71 öğretmen, 33 hemşire-sağlık memuru, 32 sosyolog, 109 bilgisayar eğitmeni, 26 psikolog"un da bulunması dikkat çekti.

İhaleyi, Tüm-Pa Temizlik ve Sosyal Hizmetler İnşaat Turizm Ticaret Limited Şirketi kazandı. Şirket, iş deneyim belgesi olarak da "Anadolu Üniversitesi"ni aylık ortalama 693 işçi ile temizleme işini gösterdi. Katılımın yoğun olduğu ihale, rakip firmalar tarafından teknik bazı aksaklıkları olduğu gerekçesiyle Kamu İhale Kurulu"na şikâyet edildi. Kurul ihaleyi teknik açıdan sorunsuz buldu, böylece ihalede sözleşme aşamasına gelinmiş oldu.

Kamu İhale Kurulu"nun iki üyesi, “Söz konusu hizmetleri kiralayarak alamazsınız” diyerek itiraz etti. Kurul üyeleri Adem Kamalı ve Erkan Demirtaş, öğretmen, sosyolog, hemşire gibi mesleklerin devletin asli ve sürekli görevlerini barındırdığına dikkat çekerek; kurulun aldığı "ihaleyle ilgili sorun yok" kararına da muhalefet şerhi düştü.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri ise tartışmayı bu usulle öğretmen çalıştırdıklarını inkar etmiyor. Yetkiler “İhaleyi biz değil İstanbul İl Özel İdaresi yapıyor, biz sadece her ayın sonunda "Bizde çalışmıştır" imzasını atıyoruz. Daha çok müzik, matematik gibi branş öğretmenlerini hizmet alımı yöntemiyle alıyoruz” dedi.

Psikologlar ve Psikiyatristler Derneği Başkanı Dr. Bilal Semih Bozdemir ise taşeron yöntemiyle hakkaniyetli eleman seçiminin mümkün olamayacağın, sosyal hizmetlerin çok hassas bir alan olduğuna dikkat çekti.

İş güvencesi kemiriliyor
Halen endüstri meslek liselerinin özel sektöre öğretmenleriyle birlikte devrinin konuşulduğunu söyleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ise “Söz konusu ihale de bu süreçlerin bir sonucu. Bu ve benzeri uygulamalarla iş güvencesi aşama aşama ortadan kaldırılıyor” dedi.

Deveye sormuşlar....
SHÇEK"e hemşire, öğretmen ve psikolog alımı ihalesini temizlik işini referans gösteren bir şirketin kazanması, bu yöntemdeki tek "tuhaflık değil.

Dev Sağlık İş Sendikası Başkanı Arzu Çerkezoğlu"nun iddiasına göre SHÇEK eleman alımını şu yolla yapıyor: SHÇEK hangi alanlarda çalışan alacağını duyuruyor. Başvurular kuruma yapılıyor. İşe alınacak kişiler seçiliyor ve taşeron firmaya işe alınacakların listesi veriliyor. Firma sadece aracı. Kağıt üzerinde çalışanlar firmanın çalışanı olarak gözüküyor. Amaç ucuz işgücü. Bu şartlarda çalışanların iş güvencesi de olmuyor. 6 ayda bir işten çıkarılma ihtimaliyle karşı karşıyalar. Taşeron politikası 20 bin çalışanı bulunan, bünyesinde yaklaşık 30 bin kişiye hizmet veren, Türkiye"nin en büyük kamu kurumlarından biri olan SHÇEK"te de giderek yaygınlaşıyor. Çerkezoğlu"nun verdiği bilgiye göre İstanbul İl Sosyal Hizmetler"de idari personel dışında yaklaşık 1600 meslek elemanının taşerona bağlı çalışıyor. Çerkezoğlu, “Taşeron üzerinden asgari ücretle çalıştırıyorlar. Sosyal hizmetler toplumun vicdanı. Toplumun vicdanını ihaleye çıkartamazsınız” diye konuştu.

Bakanlık "Hile var" demişti
SHÇEK"teki son ihale, Çalışma Bakanlığı"nın 2009 tarihli raporuna "rağmen" yapıldı. Dev Sağlık İş"in başvurusu üzerine 2009"da iki iş müfettişi İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü"ndeki çalışanları araştırdı. Raporda özetle şu tespitler yapıldı: Dışarıdan yemek alımı, danışma, güvenlik gibi işler, yardımcı iş olarak taşerona verilebilir. Ama hemşire, psikolog ve bakıcı annelerin yaptığı işler bu kurumun asli görevidir. Bu nedenle yapılan ihale "hilelilidir." SHÇEK rapora itiraz etti. Hukuki süreç sürüyor. (radikal)