Öğrenciye Stres Yaşatma Merkezi ÖSYM, 9 gün olan LYS başvuru süresini 5 güne indirdi. Süreç Pazartesi başlayacak. Ancak eğitimciler, YGS’deki şifre skandalı çözülmeden başvuruların başlamasına ve öğrencilere alan seçme konusunda daha az zaman tanınmasına tepki gösterdi. Öte yandan sınav sonuçlarının halen açıklanmaması da öğrencilerin kaygılarının artmasına neden oldu
 
Kaygılar sürüyor
 
Cihat Akbulut - Final Dershanesi Rehber Öğretmeni: “Adaylarda hala sınav iptal olacak mı olmayacak mı kaygısı var. Ayrıca sınav sonuçlarının hala açıklanamaması da kaygıları arttırıyor.
 
Öğrenciler, LYS’ye bu nedenle hazırlanmakta ve başvurularını yapmakta zorlanıyorlar. YGS’nin iptal olması halinde de meslek liselilerin durumu sorun olacak. Çünkü onlar YGS puanlarına göre meslek yüksek okullarını tercih edebiliyorlar.”
 
‘Soruşturma hızlanmalı’
 
Sevda Özlü Öğrenci (19)
 
“Moral olarak hiç iyi değiliz. Pazartesi
 
LYS tercihlerimizi yapacağız ama hala sonuçlar yok ortada. Soruşturma bir an önce hızlanmalı.”
 
Şifre kime ulaştıysa sınavları iptal edilsin
 
Kerem Çağan - Öğrenci (19): “ÖSYM’nin açıklamaları tutarsız. Sonuçlar hala açıklanmadı.
 
LYS’ye hazırlanmakta zorlanıyoruz. Başvuru süresi de Pazartesi başlayacak. Bir an önce YGS soruşturması sonuçlansın ve şifre kime ulaştıysa onların sınavları iptal edilsin.”
 
Motivasyonumuz kalmadı
 
Mete Yurtseven - Öğrenci (20): “ÖSYM şifrenin kaç kişiye, kimlere gittiğini açıklamalı. Şifreyi alanların sınavı iptal olmalı. Ayrıca hala YGS sonuçları belli olmadı. LYS’ye dönük motivasyonumuz kalmadı.”
 
YGS sonuçları hemen açıklanmalı
 
Gözde Sancı - Öğrenci (19): “Yapılan açıklamalar bizi tatmin etmiyor. LYS’ye hazırlanmayı bıraktık ÖSYM’den gelen açıklamaları takip ediyoruz. Ancak hiçbiri tatmin etmiyor. YGS sonuçları hemen açıklanmalı.”
 
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifre skandalı üzerine sınavın iptali istemiyle açılan davayı görüşen Ankara 7. İdare Mahkemesi ÖSYM’den 15 gün içinde savunma yapmasını istedi. Konya’da bir öğrencinin avukatı aracılığı ile Danıştay’a açtığı dava görevsizlik kararı nedeniyle Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne gönderilmişti. Mahkeme, ÖSYM’nin savunması geldikten sonra sınavın yürütmesinin durdurulması istemini karara bağlayacak. Öte yandan yaşanan şifre skandalının ardından henüz iptal edilip edilmeyeceği belli olmayan YGS sonuçlarının açıklanması da gecikti. Geciken sonuçlardan dolayı da, 18-27 Nisan 2011 olarak duyurulan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuru tarihlerinin, 4 gün kısalıp sadece 25-29 Nisan tarihleri arasında 5 gün içinde yapılacağı duyuruldu. Şifre skandalından dolayı geciken YGS sonuçlarının bugünden itibaren açıklanması bekleniyor
 
Başvuru süresinin kısalması ve halen YGS’nin de puanlamada ölçüt olarak durması ise eğitimcileri kızdırdı.
 
“Öğrenciler zor durumda kalacak”
 
VATAN’a konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, öğrencilere alan seçme konusunda son derece az zaman tanındığını belirterek şunları söyledi:”YGS’den alınan puanın yüzde 40’ı LYS’yi etkiliyor. Öğrenciler YGS’de aldıkları puanların durumuna göre alan belirliyorlar. LYS’de 5 ayrı bölüm var. Sözel alanındaki bir öğrenci, YGS puanına göre fen veya diğer bölümleri de tercih edebiliyor. Ancak şifre skandalının ardından sonuçların açıklanması gecikti. 9 gün olan başvuru süresi de 5 güne daraltıldı. Ayrıca şifre skandalı aydınlatılmadan, LYS sürecine girilmek isteniyor. Durum daha da içinden çıkılmaz bir hale geldi. LYS için başvuru süresinin kısaltılması da, öğrencilerimize bu sınavdaki alan seçimleri ile ilgili ciddi problemlere neden olacak. LYS, nasıl, ne şekilde, ve hangi kriterlere göre yapılacağı anlaşılmış bir sınav da değil.
 
Öğrencilerin kendi YGS puanları üzerinden çok kapsamlı bir değerlendirme yapıp hangi alanda gireceklerini sağlıklı bir şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Fakat bu karar için tanınan zaman daha da kısaltıldı ve bu öğrencileri zor durumda bırakacak.”
 
“Süreç uzadıkça mağduriyet artıyor”
 
“Öğrenciler bu kadar kısa süre içerisinde puanlarına mı bakacaklar? Kendileri hakkında nasıl değerlendirme yapabilecekler ki. Bir takım kriterlere göre alanları karşılaştırıp alan belirleyecekler. Bunların hepsi birer probleme dönüştü. Bu anlamda LYS’nin bu süreçte tek basamaklı olarak gerçekleştirilmesi, bu dönemin en gerçekçi ve en az sorun yaşatan önerisi olacaktır. Yetkililerin derhal inatlarından vazgeçip YGS’yi yok saydıklarını, LYS’yi ise tek basamaklı olarak bütün öğrencilere açtıklarını ilan etmeleri gerekiyor. Süreç uzadıkça mağduriyetler artıyor. Şifre skandalı ile başladı. Sürenin kısaltılması ile devam etti. Öğrenciler daha puanlarını bile öğrenemediler. Öğrenip birkaç gün içerisinde alan belirlemek zorundalar.
 
Fakat YGS’ye dair kafalarında soru işaretleri var. Aynı sorunlar LYS’de de devam edecek mi bunu da düşünüyorlar. Çocuklarımıza bu çileyi çektirmeye, onları mağdur etmeye ve kafalarını karma karışık bir hale getirmeye kimsenin hakkı yok.”
 
LYS toplam 5 bölümden oluşuyor
 
LYS-1 : Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)
 
LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)
 
LYS-3 : Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1
 
LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psikoloji,Sosyoloji,Mantık)
 
LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı (Almanca, Fransızca, İngilizce)
 
* Adaylar, her bölüm için 20 TL başvuru ücreti ödeyecek
 
vatan