Yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki okula giden öğrencilerin bir bölümü çamurdan korunmak için eşekle gidip- geliyor.

Balpınar Belediye Başkanı Hüseyin Geylani, çamurdan bazı evlerde oturanların etkilendiğini söyledi. Başkan Ceylani, belde yolunun bir süreden bu yana tarladan farksız olduğunu belirterek, "Arazi sahipleri ile birlikte Toprak Reformu Şubesi'ne başvurduk. Havaların yağışlı olması nedeniyle çalışmalara başlanamadı. Öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için girişimlerde bulunduk. Havalar düzelir düzelmez o yola el atılıp gereken yapılacak" dedi.

Batman'a 6 kilometre uzaklıktaki merkeze bağlı 2 bin 900 nüfuslu Balpınar Beldesi'nin Yukarı Mahallesi'nde oturanlar, yoğun kar ve yağmur yağışı ardından çamurla mücadele etmeye başladı. Mahalleyi belde merkezine bağlayan tek toprak yolun çamurla kaplanması ve araçların kullanamaması üzerine merkezdeki Balpınar İlköğretim Okulu'nda eğitim alan öğrenciler de çamurla kaplanan yolu kullanıp okula gidip gelmek zorunda kalıyor. Öğrencilerin üzerlerinin çamurlanmasını önlemek için bazı veliler çocuklarını okula eşek sırtında götürüp getiriyor.

Mahalle sakinlerinden öğrenci velisi Mehmet Şerif Kandemir, araçların bile giremediği sokaklarda çocuklarını eşek sırtında yaklaşık 1 kilometre ötedeki okula götürdüklerini söyledi. Sokakların asfaltlanması için belde belediyesinin imkanlarının yeterli olmadığını belirten Kandemir, şöyle dedi:

"Tarım teşkilatı bünyesinde hizmet veren Toprak Reformu Şubesi'ne başvuruda bulunduk. Bu kurum, köylere farklı fon adı altında yol asfaltmaları yapabiliyor. Biz de ulaşabildiğimiz her devlet yetkilisine derdimizi anlatıyoruz. Kış mevsiminde çamur deryasını andıran yoldan çocuklarımızı okula ulaştırabilmek için çile çekiyoruz. Araçların bile giremediği yolda öğrencileri eşek sırtında okula ulaştırmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız her gün adeta çamur banyosu yapıyor. Öğrencileri ya eşek sırtında ya da çizmelerle okula getiriyoruz."

EŞEKLE GİDİYORLAR

Balpınar İlköğretim Okulu 2'inci sınıf öğrencisi Merve ile 3'üncü sınıf öğrencisi Şevval Güngör, kardeşler okula gidip gelirken eşek kullanıyor. Şevval Gürgör, "Her sabah okula gelirken ayakkabılarımız çamura saplanıyordu. Çıkaramıyorduk. Üstümüz başımız hep çamur oluyordu. Babalarımız bu kez bizi eşek sırtında okula göndermeye başladı. Eşeğe binmekten korkuyorduk. Alıştık ama bazen eşekten düşüyoruz, üstümüz başımız yine çamura bulanıyor" dedi.

ÜRÜNLERİNİ PAZARA GÖTÜREMİYOR

Belde sakinlerinden Gıyas Kandemir ve İbrahim Halil Balin de çamurlu yol nedeniyle ürünlerini pazara götüremez duruma geldiklerini söyledi. Balin, "Evlerimizden çıkamaz hale geldik. Sütümüzü, peynirimizi, yoğurdumuzu pazara götüremiyoruz. Buğdayımızı değirmene götüremiyoruz. Çocuklarımızın çektiği çile ayrı, biz büyüklerin yaşadıkları da ayrı bir işkence. Lütfen bize yardımcı olun" dedi.

BAŞKAN: HAVALAR DÜZELİNCE YOL YAPILACAK

Balpınar Belde Belediye Başkanı AK Parti'li Hüseyin Geylani, mahallede tarla üzerine yapılan 10 kadar ev bulunduğunu belirtti. Geylani, "Onların yolu maalesef bir süredir tarla yolu şeklindedir. Arazi sahipleri ile birlikte Toprak Reformu Şubesi'ne başvurduk. Havaların yağışlı olması nedeniyle çalışmalara başlanamadı. Öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için girişimlerde bulunduk. Havalar düzelir düzelmez o yola el atılıp gereken yapılacak" diye konuştu.