Meclis Başkanlığı"na sunulan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda değişiklik” öngören kanun teklifinin gerekçesinde, tüm gelişmiş ülkelerde eğitim öğretim görenlere, sosyal devlet ve eğitime katkı anlamında büyük kolaylıklar sağlandığına dikkat çekildi.

Türkiye"de ilköğretim ve lisede eğitim öğretim gören öğrencilerin birçoğunun servis ihtiyacının doğduğuna dikkat çekilen teklifte, “Okul servislerini, ekonomik durumları müsait olmadığı için kullanamayan çok sayıdaki öğrencimiz ise toplu taşıma araçlarını kullanmaktadır. Bu yüzden aileler ve öğrencilerimiz hem ekonomik hem de sosyal anlamda sıkıntı yaşamaktadırlar” denildi. Öğrencilerin yanı sıra kısıtlı imkan ve maddi gelirleriyle hizmet vermeye çalışan muhtarların da ulaşım sorunlarının had safhada olduğuna dikkat çekilen teklifte, muhtarlara yaptıkları kamu görevinde ulaşımda katkı sağlanması gerektiği belirtildi.

Teklifte, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri ile muhtarlardan toplu taşımada ücret alınmaması ve öğrencilerin ülkenin her yerinde toplu taşım araçlarını öğrenci kimlik kartıyla ücretsiz kullanmaları öngörüldü. Teklife göre, belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, toplu taşım hizmetlerinde öğrenci kimlik kartı ve muhtar kimlik kartı sahiplerinden ücret talep etmeyecek. Öğrenci kimlik kartları, Türkiye'deki tüm belediyelerde geçerli olacak./hürriyet