Türkiye'de, plastik teknoloji alanında eğitim veren ilk okullardan olan Mazhar Zorlu Anadolu Teknikve Plastik Endüstri Meslek Lisesi, öğrencilerine ''üreterek öğrenme'' imkanı sağlıyor. Uygulamalıderslerde, plastik üretimi yapan fabrikalara fason iş yapan öğrenciler, üretim tecrübeleri nedeniyle mezun olduktan sonra işletmelerin tercihi oluyor.

Okul Müdürü Hamit Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plastik teknoloji eğitiminde ilk okullardan biri olmalarının yanı sıra Mesleki Eğitim ve Öğretim SistemininGüçlendirilmesi Projesi (MEGEP) sayesinde kurdukları yaklaşık 1 milyon liralıkteknik donanım ve uzmanlaşmış öğretmen kadrosuyla eğitim kalitesinde öne çıktıklarını belirtti.

Bu sayede, Türkiye'de sanayi-okul işbirliğinin başarılı bir örneğini de oluşturduklarını ifade eden Doğan, verdikleri nitelikli eğitimle sektöre kalifiye eleman yetiştirdiklerini söyledi.

Doğan, Türkiye'de 2004 yılında 20 kilogram civarında olan kişi başına düşen plastik tüketiminin, bugün 100 kilogram civarına çıktığına dikkati çekerek, sektördeki bu gelişimin, plastik teknolojisi alanında yetişmiş eleman ihtiyacını artırdığını belirtti.

Bu alanda eğitim veren okullarında, sektörün yetişmiş ara elemanı ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını dile getiren Doğan, bu noktada, öğrencilerini, sektörün istediği seviyede yetiştirmeye büyük önem verdiklerini bildirdi.

Her çeşit plastik ürünü yapabiliyorlar

Doğan, öğrencilerin mesleki gelişimleri açısından okulda üretim tecrübesine erişmelerinin çok faydalı olduğuna işaret ederek, bunu sağlamak üzere okullarında bir döner sermaye işletmesi kurduklarını ve sektörde faaliyet gösteren firmalara fason üretim yaptıklarını söyledi.

Okullarında tüm uygulamalı derslerin eğitim materyallerinin bu döner sermaye işletmesi çerçevesinde fabrikalardan geldiğini, ayrıca fabrikaların, ihtiyaç duydukları ara elaman ihtiyacını, iyi yetişmiş olarak okul mezunlarından sağladıklarını anlatan Doğan, şöyle konuştu:

''Temel hedefimiz sektöre nitelikli ara eleman yetiştirmek. Öğrencilerimiz uygulamalı derslerde üreterek öğreniyorlar. Plastik üretimi yapan 10 civarında işletmeyle çalışıyoruz. Onların gönderdikleri ham maddeleri, daha sonra başka bir işleme gerek kalmayacak şekilde mamul ürün haline getirerek, etiketlenmiş, ambalajlanmış halde teslim ediyoruz.''

Doğan, okullarının, dünyada bugün var olan tüm plastik üretim yöntemlerini öğretilebilecek teknik donanıma sahip olduğuna değinerek,  öğrencilerinin okulda yaptıkları uygulamalarda, yağmur oluklarından, kapı pervazlarına, şampuan kutularından elektrik tesisatında kullanılan malzemelere kadar her çeşit plastik malzemeyi üretebildiklerini kaydetti.

Bu sayede öğrencilerinin iş bulma gibi sorunu da olmadığını ifade eden Doğan, ''Üretmeye okulda başlayan öğrenci istihdamda işletme için tercih sebebi oluyor. Öğrencilerimize mezun olmadan iş teklifi geliyor'' dedi.

Doğan, öte yandan uygulamalı derslere giren öğrencilerin, daha öğrenciyken gelir elde etme imkanına sahip olduklarını da belirterek, öğrencilerin uygulamalı derslerde yaptıkları ürettim miktarına göre aylık 50 liradan 450 liraya kadar ücret alabildiklerini sözlerine ekledi.

AA