Pankart açmak isteyen öğrenciler zabıtaya direnince devreye polis girdi. Kurmak istedikleri çadırın direklerine sarılan öğrenciler yerlerde sürüklendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart 2010’da katıldığı bir programda, ’Parasız Eğitim İstiyoruz, Alacağız’ yazılı pankart açtıkları için gözaltına alınan Trakya Üniversitesi Makine Bölümü öğrencisi Ferhat Tüzer ile Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde okuyan Berna Yılmaz tutuklandı. Yaklaşık 13 aydan beri tutuklu olan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen 3’ü kız 5 öğrenci Liseliler Federasyonu adına 7 gün sürecek açlık grevi başlatmak için İnönü Parkı’nı seçti. Yanlarında getirdikleri kalasları çakıp çadır kurmaya hazırlanan öğrenciler, zabıta engeline takıldı.

Parkta sadece açıklama yapıp dağılabileceklerini söyleyen zabıta, öğrencilerin çadırı kaldırmasını istedi. İsteğe olumsuz cevap veren öğrenciler çadırlarını kurmayı sürdürürken, müdahale için sayılarının az olduğunu düşünen zabıta ekipleri de takviye istedi. Kısa süre sonra müdahale için yeterli sayıya ulaşan zabıta ekipleri, polisin de "size direnirlerse biz devreye gireriz" sözü üzerine harekete geçti. Öğrenciler de kalasları vermemek için direnince polis de müdahalede bulundu.

 

Çevrede toplanan kalabalığın şaşkın bakışları arasında, öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı. Sert tutumu yumuşatmak isteyen Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Tunga’nın uyarısı üzerine yerlerde sürüklenen öğrenciler bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra açlık grevini sürdüreceklerini söyleyen bir kız öğrenci, Emniyet Müdür Yardımcısı Tunga’ya da "Şerefsiz" diye bağırdı. Kız öğrencinin sözlerine tepki göstermeyen Tunga, çevik kuvvet ve sivil polisleri parkın dışına çıkartı. Bu sırada toplanan kalabalıktan bazı vatandaşlar öğrencilere tepki gösterdi.

Çevik Kuvvet polislerinin uzaklaşmasının ardından öğrenciler bildiri dağıtarak parkı terk etti.