Eğitimde FATİH projesi olarak adlandırılan 'Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi' çerçevesinde okullara tabletler dağıtılmıştı. Bu tabletlerin öğrenciler tarafından şifreleri kırıldı. TÜBİTAK bu olayın üzerine tabletler için yeni yazılım geliştirdi.

52 okulda Şubat ayında pilot olarak dağıtılan tabletlerin yazılımı, TÜBİTAK koordinatörlüğünde Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Dairesi tarafından üretildi. Projeye ait her tabletin kendine ait kimlik numarası sayesinde çok kolay bir şekilde takip edilebiliyor. Bu sayede hangi bilgisayarların şifrelerinin kırıldığı da görülebiliyor.

Öğrencilerin okul dışında internete bağlanmasını engellemek için güvenlik duvarı konulmuştu. Böylece, öğrencilerin birtakım zararlı sitelere girişine mani olunacaktı. Üç yöntem ile aşılabilecek güvenlik duvarının, iki tanesini bulmayı başaran gençler, her yerden internete bağlanabilmeyi başardı.

İlk olarak İstanbul'da kırılan şifre, kıran gençlerin şifreyi arkadaşları ile paylaşmasıyla hızla yayıldı. Şifrelerin kırılmasının ardından Ar-Ge daha sağlam ve daha güvenlikli yazılımlar geliştirmek için faaliyete geçti. Türkiye'nin, bu sistemi oturtması halinde, eğitimde benzer projeler geliştirip diğer ülkelere yazılım ihraç etmeyi planladığı söyleniyor. Bunun yolunun da bu tür 'saldırılardan' geçtiği ifade edildi.

Bakanlık ve TÜBİTAK yetkilileri öğrencilerin şifre kırma girişimleri ile ilgili yerli Bill Gates ve Steve Jobs'ların doğması için umut olduğunu söylediler. Yetkililer, "Bu beklenen bir gelişmeydi. Sonuçta henüz pilot bir uygulama. Açıkları tespit edip ona göre güvenlik seviyesini artıracağız" dedi. Bazı öğrencilerin tabletleri satmaya başladığı yönünde iddialara ise yetkililer, kişiye özel veriler kimlik numaraları nedeniyle, tabletleri satın alan kişilerin kullanabilmesinin mümkün olmadığını söyledi.