Yardımcı olma vaadiyle 60 kilometre mesafeye kimlik ulaştıran baba, çabaları sonuçsuz kalınca oğlunun 1 yıllık emeği için gözyaşı döktü.
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu 666 bin 163 adayın ter döktüğü Edebiyat-Coğrafya Sınavı LYS-3 ile devam etti. 81 il merkezi ile Lefkoşe'de gerçekleştirilen sınavda adaylar üniversiteye yerleşebilmek için 120 dakika ter dökerken, sınava giremeyen adayla ve aileleri büyük üzüntü yaşadı.
Sınava giremeyen adaylardan olan Aydın’ın Kuyucak ilçesinde yaşayan Orçun Ünlü’nün sınava girebilmek için yaklaşık 2 saat verdiği mücadele sonuçsuz kalınca hem kendisi hem de babası büyük bir şok yaşadı. Hastaneden dün taburcu olup; sabah erken saatlerde sınava gireceği Aydın Emel-Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi’ne gelen Ünlü, saat 08.30’da kimliğini unuttuğunu bina görevlisine iletti. Bina görevlisinin nüfus kayıt örneği ile sınava girebileceğini söylemesi üzerine Aydın Nüfus Müdürlüğü’ne koşan Ünlü, hafta sonu olduğu için kurum kapalı olunca üzüntü yaşadı. Ünlü’nün yardım talebini geri çevirmeyen polis ekipleri, emniyet sisteminden Ünlü’ye nüfus kayıt örneği çıkardı.
Nüfus kayıt örneği ile yeniden okula gelen Ünlü, bu sefer salan başkanı engeline takıldı. Nüfus cüzdanının aslı olmadan sınava giremeyeceği söylenen Ünlü’nün babasını arayan bina sorumlusu kimliği saat 10.30’a kadar ulaştırması halinde oğlunun sınava alınacağı iletildi. Çalıştığı bankada mesaiye kalan baba Akın Ünlü, taksi tutarak 1 saat 15 dakikalık yolu 45 dakikada alıp, kimliği oğluna ulaştırdı. U seferde geç kalındığı gerekçesiyle oğlu sınava alınmayan baba; telefonla Başbakanlık, ÖSYM ve Aydın Valiliğini aramasına rağmen sonuca ulaşamayınca gözyaşlarına hakim olmadı. Tüm çabalarına rağmen sınava giremeyen Orçun Ünlü’ye ise binada görev yapan bayan bir polis memuru teselli ederek, moral vermeye çalıştı.
“OĞLUMLA İLGİLİ HAYALLERİM VARDI”
Yaşadıklarını gözyaşları arasında güçlükle anlatabilen Akın Ünlü, “Bankada çalışıyordum. Saat 09.30 sıralarında özel numaradan arandım. ‘Orçun hakkında görüşmek istiyoruz. Orçun kimliği olmadığı için sınava alınmadı. 10.30’a kadar kimliği yetiştirebilir misiz’ dediler. Özel bir taksi tutup kimliğini Kuyucak’tan Aydın’a getirdim. Ama buna rağmen oğlumu sınava almadılar. Geldiğimde oğlum yerde çırpınıyordu. ‘Valiliği arayın. Ne olur yardım edin’ dedim, bir türlü olmadı. Başbakanlığı aradım, Valiliği aradım. Kimseye ulaşamadım. ÖYSM’yi aradık 15 dakika görüştük bir sonuç alamadık. Hiç kimse yardımcı olmadı. Şimdi çocuğun emekleri boşa gitti. Benim ‘şurada okusun, burada okusun’ diye hayallerim vardı. Hayallim boşa gitti” diye konuştu.
Sınavdan 1 gün önce rahatsızlığım nedeniyle hastaneden çıktığını anımsatan Orçun Ünlü ise, saat 08.30 gibi erken bir saate sınav salonuna geldiğini kendisine bina sorumlusunun nüfus kayıt örneği ile sınava girebileceğini söylediğini savundu. Aydın ile Kuyucak’ın arasının uzak olduğuna işaret eden Ünlü, “Nüfus kayıt örneği için Kuyucak’a gidemeyeceğim için Nüfus Müdürlüğüne gittim. Kapalı olduğunu görünce emniyet yetkililerinden yardım istedim. Sağ olsunlar bana yardımcı olup nüfus kayıt örneği verdiler. Binaya geldiğimde sınava 15 dakika kala bu sefer bu belgeyle sınava giremeyeceğim söylendi. Sınav salonuna geldiğimde nüfus cüzdanının aslı olması gerektiği belirtilere dışarı çıkartıldım. Diğer görevlinin bana yardımcı olma açıklamasına rağmen salon başkanı bunu kabul etmedi. ‘Kimliğin aslını getir’ dediler. Kimliğim geldiğinde de içeri almadılar” şeklinde konuştu.
“SALON BAŞKANI TEHDİT ETTİ”
Bina girişinde kendisine yardımcı olunacağının söylenmesine rağmen salon başkanının sert tutumuna anlam vermediğini beyan eden Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salona girdiğimde salon başkanı bana, ‘Seni içeriye attırırım’ diyerek masaya yumruk attı. ‘Seni nezarete attırırım’ diyerek tehditler savurdu. Ben üniversiteye de gittim ama bir eğitimciden böyle sözleri şimdiye kadar hiç duymadım. Ben böyle bir eğitimi görmedim. Beni dinlemedi bile. ‘Her şeyden önce sizde babasınız. Madem olmuyordu; o zaman bana bunca zahmeti neden çektirdiniz’ dedim. Nüfus kayıt örneği madem olmuyordu o zaman ben kimliği o zamana kadar getirtirdim”
“HAYATIMI ELİMDEN ALDILAR”
Yaşadıklarını anlatırken duygusal anlar yaşayan ve zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Ünlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben kimliğimi özellikle bırakmadım. Rahatsızdım, hastaneden çıkarken acele edince unuttum. Hayatım gitti, hayatımı elimden aldılar. Ama şunu söyleyeyim; herkes ana babadır, herkes çocuğunun iyi olmasını ister. Bende çok çalışmıştım. Kul hakkı yemek iyi bir şey değildir. Ama bu böyle gitmez. Görevlilerden rica ediyorum; bunu bir düzene soksunlar. Düzensizlik, düzen olmuş. Bu iyi bir şey değil. Gençlerin hakkını yiyorlar. Böyle yaptığınız zaman siz bu gençlerden ne bekleyebilirsiniz? İnsanlar 1 sene boyunca çalışmış ve emeğinin karşılığını almak istiyor. Siz buna tolerans bile tanımıyorsunuz. Biz daha ne yapabiliriz? Elimden gelen buydu. Rüzgar ekerseniz, fırtına biçersiniz. Bu kadar basit değil. Rica ediyorum herkes bunun takipçisi olsun” 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

video.gifHaberin videosu:

20120623aw000278_06.jpg

 

20120623aw000278_08.jpg

20120623aw000278_10.jpg