Al Jazeera’den Gonca Şenay'a konuşan Sinan Oğan'ın röportajında bazı bölümler şöyle:

Toplumda basında Meral Akşener rüzgârı daha kuvvetli esiyormuş gibi görünüyor. Siz kendinizi geride kalmış hissediyor musunuz?

"Hayır, hissetmiyorum. Bu bizim siyasal tercihimiz. Biz kampanyamızı halk üzerinden yürütmüyoruz. Çünkü Genel Başkanları halk seçmiyor, delege seçiyor. Biz delegeler ve teşkilatlar üzerinden kampanya yürütüyoruz. Bizim seçim stratejimiz daha farklı. Biz açık hava alanlarında mitingler yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bize göre daha delege bazlı, daha istişari, toplantılar daha kıymetlidir. Halka konuştuğunuz zaman bunun daha önceki siyasetçilerden bir farkı olmuyor. Biz istişare eksikliğinden rahatsızız. Miting yaptığınızda istişare yapamıyorsunuz. Biz teşkilatlarımızı salon toplantılarına davet ediyoruz, ardından da delegelerimizle istişare yapıyoruz. Dolayısıyla kamuoyu önünde önde gözükmek bazen avantaj olsa da bazen dezavantaj olabiliyor."

Bu yarış Genel Merkez’e karşı başlamıştı ama şimdi muhalefet olarak tanımladığımız bu cephe biraz kendi içinde de yarışmaya başladı…

"Hayır. Şu an Genel Başkan da aday, ben de adayım, diğer arkadaşlar da aday. Farklı ekipler, farklı insanlarız."

Genel Merkez hukuki mücadeleye devam edecek gibi görünüyor. Hem kurultay sonrası oluşturulan heyet hem de Genel Merkez kurultayı düzenlemek için Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu. Hukuki süreç devam edecek gibi görünüyor…

"İşte zaten bizim en büyük endişemiz de buydu. O sebeple bu kadar detaylı işlere gerek yok dedi."

Sizin endişeniz nedir tam olarak? Kurultayın olmaması mı?

"Maalesef Türkiye’de o kadar hevesli Gemerek hâkimi var ki. Siyasete müdahale etmeye hevesli çok Gemerek hâkimi var. Bu Gemerek hâkimi sözü de literatüre girdi bu arada. İleride hukuk öğrencilerine okutulacak bu Gemerek vakası. Bu işi çetrefilli hale getirip daha fazla Gemerek hâkimlerine fırsat verilmemeliydi. Bu sade, anlaşılır, hedeflenen şey yapılıp, ondan sonra 10 Temmuz’da Genel Merkez’in yapacağı kurultaya katılmak lazımdı. Bizim kurumsal kimliğimiz burada dururken, hali hazırda bir Genel Başkan varken, O’nu by-pass edip kurultayı düzenleyecek bir komisyon atamayı doğru bulmuyorum ben. Biz bu partinin kurumsal kimliğine zarar veremeyiz. Bu partiye Genel Başkanlık iddiasında olan bizler, bir enkaz devralmak değil bu partinin birliğini, bütünlüğünü koruyarak ileriye doğru ok gibi fırlamak istiyoruz. Ama partiyi iki başlı bir noktaya getirecek, kurultayı kim düzenleyecek tartışmalarına girip partiyi bölecek, zayıflatacak noktalara getirecek işlerden uzak durmak lazım. 10 Temmuz kurultayını net olarak Genel Merkez düzenlemelidir. Genel Merkez orada dururken komisyonla kurultay düzenlenmez. Ama Genel Merkez de bunu yaparken aklıselim ile hareket etmelidir. Herkesi kucaklayarak yapmalıdır. Böyle Demokles’in kılıcı gibi ihraç mangasını karşımıza dikmemelidir. Herkese eşit şartları sağlayıp, yarışmaya girilmelidir. Ülkücüler, orada en doğru kararı verecektir."

Bu güç birliği içinde seçime gelindiğinde muhalif adayların birbiri lehine çekilmesi de söz konusuydu. Bu fikriniz değişti mi? Yani önde giderse Meral Akşener lehine çekilir misiniz?

"Meral Akşener ile bu konuyu hiç yapmadık. Geçenlerde bir röportajda gördüm ve üzüldüm. Biz hiçbir zaman kendisiyle “Şu önde giderse şu şuna dâhil olur” diye konuşmamışızdır. Zaten süreç içerisinde en az konuştuğumuz, istişarede bulunduğumuz kişi maalesef Sayın Akşener. Diğer arkadaşlarımızla bu konuları konuşuyoruz ama Meral Hanım ile değil."

Yapar mısınız bunu? Israrla soruyorum çünkü Akşener ile düştüğünüz görüş ayrılığı sonrasında diğer adayların gerekirse Genel Başkan lehine çekilebileceği yönünde bir tartışma var…

"Ben iddialı, güçlü bir adayım. Şunun, bunun lehine çekilme gibi bir gündemim yok. Ama diğer arkadaşlarımızdan veya Genel Merkezimizden bizim lehimize çekilme olursa memnuniyetle karşılarız. Biz bu yarışta iddialıyız ve kazanacağız diyoruz."

Oktay Vural’ın da istifasıyla başka beklentiler de konuşulmaya başlandı. Ne bekliyorsunuz?

"Sayın Genel Başkanımız, “Sürprizler olacak” dedi. İşte birinci sürpriz Oktay Vural. Başka arkadaşların da ismi geçiyor ama şimdi söylemek doğru olmaz. Ben ciddi kopmalar olmasını bekliyorum. Diyaloglarımızın olduğu arkadaşlarımız var. Dolayısıyla bu meseleye de bir taraf gibi bakmamak lazım. Bu bir yarış. Herkesin de bir şahsiyeti var. Herkes bunun bir yerinde olacaktır."