Haaretz Gazze operasyonundan bir hafta önce İsrail Başbakanı Olmert"in Ankara ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan, İsrail ile Suriye arasında doğrudan görüşmelerin başlamasına ilişkin bir açıklamanın yayınlaması için dört saati aşkın bir sürede nasıl çabaladığını yazdı. Erdoğan"ın, Olmert"in değerlendirmelerini telefondaki Suriye Devlet Başkanı Esad"a ulaştırarak aldığı yanıtlarını Olmert"e illettiğini kaydeden gazete, Erdoğan"ın bir danışmanına dayanarak Gazze saldırısını öğrenildiğinde Erdoğan"ın, Olmert"in kendisini "sırtından hançerlediğini ve bunun bedelini İsrail"in ödemesi gerektiğini söylediğini" öne sürdü.

Gazze operasyonudan bir hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın çabalarının sayesinde İsrail ile Suriye"nin doğrudan görüşmelerine oturmaya hazır hale geldiği öne sürüldü. Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert"in Ankara ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dört saati aşkın bir sürede İsrail ve Suriye liderleriyle eşzamanlı görüşerek doğrudan görüşmelerin başlamasına ilişkin bir açıklama yayınlamak amacıyla yaptığı yoğun çabaların ayrıntılarını yazdı.
İsrail"in önde gelen gazetelerinden Haaretz, “Gazze operasyonundan bir hafta önce İsrail ve Suriye doğrudan görüşmelerine hazırdı" başlıklı haberinde bir Türk kaynağına dayanarak Ehud Olmert"in operasyonuna kısa bir süre kala Ankara"ya yaptığı ziyaret sırasında yaşananların ayrıntılarını yazdı.

ERDOĞAN"IN OLMERT VE ESAD İLE GÖRÜŞMELERİ

Haberde Erdoğan"ın, Olmert"i Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildikten sonra konutuna davet ederek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad"ı telefonla arayarak iki ülke heyetleri arasında doğrudan görüşmelerin yapılmasına ilişkin bir açıklamanın taslağının kaleme alınmasını önerdiği belirtiliyor. Gazete şöyle devam etti:
“Kaynak, Erdoğan, Esad"ı arayarak Olmert"in konutunda bulunduğunu, kendi arabuluculuğunu kabul edip etmeyeceğini sordu. Esad kabul etti ve ikisi açıklamayı hazırlamaya başladı.
Birkaç dakikada bir Erdoğan"ın danışmanı, başka bir odada bulunan Olmert"e Erdoğan"ın Esad ile yaptığı görüşmenin notlarını götürür değerlendirmelerini istedi. Erdoğan da, Olmert"in yorumlarını Esad"a ulaştırarak yanıtlarını alıp Olmert"e iletti.
Kaynak, üçlü görüşme, saat 0.1 civarında Olmert İsrail"e dönmesi gerektiğini söyleyince dek dört saati aşkın bir süre devam ettiğini söyledi. Erdoğan da, Esad ile görüşmeye devam edeceğini ve görüşlerini almak üzere ertesi gün kendisini arayacağını ifade etti.
Türk kaynağı, ortak Suriye-İsrail açıklaması adeta bitmişti ve tamamlanması için sadece birkaç kelimenin düzeltilmesi gerektiğini anlattı.
Kaynak, açıklamayı yaptıktan sonra tarafların doğrudan müzakerelere başlanmaya hazır olduklarını söyleyeceklerdi ve Erdoğan, elinde üzerinde mutabık kalınan bir taslağın olduğundan emindi."

AÇIKLAMADA NELER VARDI?

Haarezt, açıklamanın, öldürülen, İsrail eski Başbakanı İzak Rabin ile varılan anlayışa sadık kalınması yönündeki bir mutabakatı içermesinin de beklendiğini belirtti.
Buna göre, İsrail"in kalıcı bir barış ve güvenlik düzenlemelerinin karşılığında tüm Golan Tepelerinden çekilmeye hazır olacağı ve normalizasyonun gelecekteki barışçıl ilişkiler için ne anlama geleceğine ilişkin bir mutabakatın da olacağı kaydedildi. Haaretz şu iddiaya da yer verdi:
“Ancak bir hafta sonra İsrail Gazze operasyonunu başlattı. Danışmanlarından biri, Erdoğan"ın, saldırıyı öğrendiğinde Olmert"in kendisini sırtından hançerlediğini ve İsrail"in bunu bedelini ödemesini gerektiğini söylediğini belirtti.

MİLLİYET