Her gün ev ile ofis arasında geçen hayatınızda yapmak istediğiniz pek çok şeye fırsat bulamıyorsunuz. Öyle ki; hobinin ötesinde vücut sağlığınız için şart olan spor için bile ayıracak zamanınız olmuyor. Öyleyse bu önerilere kulak verin.

İstanbul- Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü"nden Doç. Dr. Bülent Aksoy, “İş yaşamının yoğun temposunda vücudu sağlıklı tutabilme yöntemleri” hakkında bilgi verdi. Vücudu dinç tutmak, kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak ya da zayıflamak için büyük küçük herkesin kendine en uygun sporu tercih etmesi şarttır. Ancak zayıflamak isteyen kişilerin özellikle çok ağır ve uzun süreli spor yapmaları gerekmemektedir. Kişi çok rahat evde ya da ofiste spor yapabilir. Örneğin müzik eşliğinde dans etmek, pilates veya mekik gibi egzersizler de kolaylıkla kilo vermeyi sağlayabilir.

Spora 5 Dakikayla Başlayın

Hayatında hiç spor yapmamış bir insanın koşu bandında yüksek tempoyla yarım saat koşması sorun yaratacak, kas ve eklem ağrılarına neden olacaktır. Bu nedenle en ideali kişinin 5"er dakikalık periyodlarla iki kez koşması ve bu süreyi kademeli olarak 8,10 ve 15 dakikaya çıkartmasıdır.

Ofiste Müzik Eşliğinde 5 Dakika Rahatlayın

Sürekli oturarak çalışan kişilerde en çok diz, sırt ve boyun bölgesi rahatsızlıkları görülmektedir. Bir de mouse kullanmaya bağlı el ve dirsek ağrıları oluşabilmektedir. Ofis yaşamındaki stres de fibromiyalji gibi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Spor bu tip ağrıların oluşumunun önlenmesinde oldukça etkilidir. Ofiste kendinize ayıracağınız 5 dakikayla bu gibi rahatsızlıkların önüne geçmek ve hatta zayıflamak bile mümkün.

Her saat başı ofis calışanlarının hepsi toplu halde ayağa kalkıp hafif bir müzik eşliğinde esneme hareketleri yapabilir. Çember şeklinde yan yana dizilen çalışanlar boyun, sırt, kalça ve bellerini, öne arkaya ve yana esneterek vucütlarını rahatlatabilirler. 5 dakika süresince bu hareketleri yapan kişiler bu sayede beden sağlıkları korurken aynı zamanda da eğlenceli dakikalar yaşayarak ruhlarını dinlendirebilirler.


Ayaklarınızı Uzatın

Uzun süre aynı pozisyonda oturmak kas ve eklem ağrılarını artırabilmektedir. Bu nedenle ara sıra kalkıp ofis içinde dolaşmak vücudunuza iyi gelecektir. Masanın altına koyacağınız bir yükseltiye ayaklarınızı uzatmak da sizi rahatlatacaktır. Masa ve koltuğun düzgün bir şekilde yerleştirilmesi de vücut sağlığı açısından önemlidir. Mouse kullanımından oluşabilecek el, bilek ve dirsek ağrıları için de bileğinizin altına ufak yastıklar ya da silikon destekler koymanız etkili olacaktır. Ağrı şiddetli olduğunda ise hemen doktora başvurmak gerekmektedir.