Klimaların yanlış kullanımının yüz felci, göz dibi iltihabı, beyin iltihabı ve akciğer problemlerine neden olabileceği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, yaptığı açıklamada, yaz sıcaklarının başladığı bugünlerde serinlemek isteyenlerin klimaya yöneldiğini ifade etti.

İdeal klima derecesi ne olmalı?

Klimanın artık lüks olmaktan çıkmaya başladığını, çok sayıda firmanın klima isteyen müşterilerine daha iyi hizmet vermek için servis ve satış ağını genişlettiğini vurgulayan Kalyoncu, şunları kaydetti:

”Klimaların kullanılmaya başladığı şu günlerde kullanıcıların uyması gereken kuralları hatırlatmakta fayda var. Pencere tipi, split ve portatif klima gibi küçük cihazlarda kullanılan hava temizleme filtreleri belli aralıklarla temizlenmelidir. Klima kurutma, yiyecek-içecek soğutma, ısıtma amaçla kullanılmamalıdır. Yazın iç sıcaklığın dış sıcaklıktan 7-8 derece düşük olması yeterli konforu sağlayacaktır. Klimanın, odada insan, hayvan, bitkilerin hava akımından uzun süre doğrudan etkilenmeyeceği bir noktaya yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler ile çocuk ve yaşlılar klima kullanımına çok dikkat etmelidir. Klimaların yanlış kullanımı yüz felci, göz dibi iltihabı, beyin iltihabı ve akciğer problemlerine neden olabilir.”