Bu yıl 83'üncüsü düzenlenecek Oscar Ödül Törenine yalnızca saatler kaldı. İlk kez 1929 yılında bir Otel salonunda düzenlenen on beş dakikalık mütevazı bir törenle sahiplerini bulan ödüller, bugün yüz milyonların merakla bekleyip, aylarca konuştuğu bir nümayişe dönüştü.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi hemen her kurum gibi, 1929 yılından itibaren hizmet verdiği sektörde ödül verme işine girişti. 5 dolarlık biletlerle girilen bir tören olduğu günlerden bugünlere her türlü reklâm unsurunu başarıyla kullanıp, marka değerini yükselterek geldi. Hazırlıkları, spekülasyonları, konukları ve tabiî ki kırmızı halısıyla düşündüğümüzde Oscar ödülleri sinema filmlerini aratmayacak türden bir senaryoya benziyor. Filmler, oyuncular, Amerikan değerleri ve "Oscar kültürü" bu senaryo yardımıyla tüm dünyaya aktarıyor. Düşündüğümüzde düğünlerde yapılan dedikoduları çok da aratmayan kırmızı halı faslının ülkemiz televizyonlarında canlı yayınlanıp, kelli felli sinema yazarlarınca ciddiyetle konuşulması bu kültürün ne denli yaygınlaştığının en somut göstergelerinden.

6 BİN KİŞİ OYLUYOR, TÜM DÜNYA KONUŞUYOR

Bugün sinema dünyasının en önemli ödülü kabul edilen Oscar, yalnızca kazananlara değil, aday olanlara da ciddi bir prestij sağlıyor. Buradaki prestij sözcüğüne dikkat edelim. Nitekim bazı filmlerin dünyaya pazarlanmasında bu tip bir prestije ihtiyacı olduğu aşikâr. Akademi üyelerinin bunu es geçtiklerini hiç zannetmiyorum. Akademi üyeleri demişken, yüz milyonlarca insanın kilitlendiği bu ödülün altı bin kişilik akademi üyelerince değerlendirildiğini ve bu üyelerin sektörden insanlar olduğunu hatırlatalım. İçlerinde oyuncular, yönetmenler, kurgucular gibi sinema sektörünün farklı kollarından isimlerden oluşan üyelerin filmlere oy verirken sadece sinemasal kalitesini baz aldıklarına inanmak çok da mümkün değil.

VE ADAYLAR

Bu yılın en güçlü adayı The King's Speech 12, True Grith 10, Inception ve The Social Network 8 dalda adaylıklarıyla dikkat çeken yapımlar. The Fighter, The Kids are All Right, 127 Hours, Toy Story 3, Winter's Bone filmleri en iyi film kategorisinde yarışacak diğer adaylar. (Adaylarla ilgili daha detaylı değerlendirmelerin bulunduğu yazının uzun versiyonuna www.yenisafak.com.tr/pazar adresinden ulaşabilirsiniz)

Ödüllere dair ne söylersek söyleyelim yapacağımız değerlendirme oturduğumuz koltuktan gördüğümüz kadarıyla sınırlı kalacaktır. Ancak oylamada bizim gördüğümüz ve göremediğimiz birçok kriterin göz önünde bulundurulduğunu unutmamak lazım. Bu kriterlerin sırf kalite ya da estetik olduğuna inanarak kimse kendini kandırmasın. Ama bunu yaptığı için Akademi'yi lanetlemenin de bir anlamı yok. Sonuçta onca emek ve para harcayıp Oscar'ı bu günlere getirdiler. Bir düşünelim ödülleri biz versek kriterlerimiz farklı mı olurdu? Dürüstçe cevap verecek olursak, bence olmazdı. Yine ideolojiler, zevkler ve ilişkiler devreye girerdi. Peki, burada bir yanlış var mı? Bence yok... Oyunu kuran, kuralları koyar!


127 Saat, en iyi film dalında heykel istiyor

Natalie Portman Siyah Kuğu ile ödül için pusuda...

Bu yılın en güçlü adayı The King's 12 dalda aday.

Başlangıç da iddialı bir yapım. Ancak sıyrılması zor.

Sosyal Ağ vizyonda iyi tepkiler almıştı