Aydın Fırıncılar Odası üyeleri, veteriner hizmetleri, bitki sağlığı ile gıda ve yem kanunu hakkında bilgilendirildi.
Aydın Tarım İl Müdürlüğü uzmanı Işıl Meydanlı Oktar, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı'ndaki Karya Restoran'da düzenlenen bilgiledirme toplantısında yaptığı konuşmada, 5996 sayılı kanunun amacının, gıda ve yem güvenirliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı, hayvan ıslahı ve refahı, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması olduğunu söyledi.
Oktar, ekmek, unlu mamuller, pastacılık ve şekerli ürünler üretimi yapan işletmelerin ''İşletme Kayıt Belgesi''nin Aydın Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlediğini ifade ederek, kayıt belgesi bulunmayan işletmelerin gıda üretimi yapmasının yasak olduğunu ifade etti.
Gıda işletmecilerinin tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayalı ''Gıda Güvenirliği Sistemini'' kurmak ve uygulamakla yükümlü olduğunu aktaran Oktar, şunları kaydetti:
''Ekmek, unlu mamuller, pastacılık ve şekerli ürünler üretimi yapan işletmeler, üretim yerlerinin işletme kayıtlarını Bakanlığa yaptırmak zorundadır. Kayıt yaptırmayan üretim yerlerine 5996 sayılı kanunun 30. maddesinin birinci fıkrası gereği 2 bin 154 lira para cezası uygulanır. Gıda kodeksine aykırı gıda ve malzeme üretilemez, işleme tabi tutulamaz ve piyasaya arz edilemez. Kodekse aykırılık durumunda 10 bin 770 lira idari para cezası verilir. İnsan sağlığı için risk oluşturması durumunda ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır ve mülkiyeti kamuya geçirilir.''
Toplantıya, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit, Aydın Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ ile oda üyeleri katıldı.