PKK"nın Kuzey Irak"taki kamplarında 12 yıl faaliyet yürüten terörist F.D., Osman Öcalan"ın yakın korumalığını bile yaptı. Sonunda kamptan kaçıp, teslim oldu. Yargılandı, pişmanlık yasası gereği hiçbir ceza almadan yeni bir hayata başladı

Örgütle 1995 yılında lise eğitimi sırısanda tanışan F.D. aynı yıl dağa kaçarak PKK saflarına katıldı. Kısa sürede yükseldi. Siyasi eğitim aldı ve Abdullah Öcalan"ın kardeşi Osman Öclan"ın korumalığını yaptı. Eylemlerden hep uzak durdu. Öldürülmeyi göze alarak örgütten kaçışı, filmlere konu olacak nitelikte.

Önce ailesini arayıp “Yardım edin” dedi

Terör örgütünün Irak"ın kuzeyindeki Kalereş kampında attan düşerek yaralanan F.D., Mahmur kampına götürülerek, burada tedavi gördü. Kampta kaldığı süre içerisinde örgütten kaçmayı planlayan ancak öldürüleceğini düşündüğü için buna cesaret edemeyen F.D., fırsatını bulur bulmaz durumu telefonla görüştüğü Şırnak"taki ailesine anlattı. Ailesine, “Kaçmak istiyorum. Bana yardım edin” diyen terörist, yakınlarından gelecek cevabı beklemeye başladı.

Albayın yardımı ile pasaportlar hazırlandı

Terörİst F.D."nin ailesi, durumu yakınları olan geçici köy korucuları F.D. ve M.N.G."ye iletti. Korucular, teröristin yakınlarıyla birlikte, eski Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Habip Doğar ile görüştü. Aile, çocuklarının kurtarılması için Albay Doğar"dan yardım istedi. Albay"ın yardımları sonucunda kısa sürede pasaport işlemleri yapılan köy korucuları F.D. ve M.N.G., teslim olmak isteyen F.D."yi almak üzere Irak"ın kuzeyine hareket etti. Korucular burada PKK"lı terörist F.D. ile irtibat sağlamaya çalıştı.

Kampın yanına geldiler o da gizlice kaçtı

PKK"LI terörist, yaptığı son görüşmede, ailesinin kendisine söylediği, “seni almak için tanıdığın köy korucuları olan F.D ve M.N.G Irak"a geldi. Bulunduğun Mahmur kampı yakınında bekliyorlar” sözleri üzerine harekete geçti. F.D, bir bahane uydurup kamptan ayrılarak, kendisini bekleyen köy korucularıyla buluştu.

PKK"dan kaçtı ama Peşmergeler diretti

Köy korucuları, beraberindeki terörist ile birlikte Mesud Barzani"nin Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) güçlerinden Türkiye"ye gelebilmek için yardım istedi. IKDP"liler, PKK"lı teröristten Türkiye"ye teslim olmak yerine Peşmergeye katılmasını önerdi. F.D."nin ısrarla, “Türkiye"ye gitmek istiyorum” sözleri üzerine IKDP yetkilileri, F.D. ve beraberindeki köy korucularını Habur Sınır Kapısı"ndaki güvenlik güçlerine teslim etti.

2 teröristin teslim olmasını sağladı

Güvenlİk güçlerine teslim olan terörist F.D, verdiği ilk bilgide terör örgütüne ait 14 kilogram patlayıcının ele geçirilmesini sağladı. Daha sonra da örgüt içerisindeki bağlantılarını kullanarak 2 teröröstin daha teslim olmasını sağladı. Hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi"nce TCK"nın “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçunu kapsayan 302. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle geçen yıl dava açılan ve bu yıl tahliye olan sanık F.D, duruşmada terör örgütünde bulunduğu süre içerisinde yaşadıklarını anlattı.

Lisedeyken dağa çıktı siyasi eğitim gördü

İskenderun"da 1995 yılında lise eğitimini sürdürdüğü sırada kandırıldığını anlatan F.D., Batman"ın Sason ilçesinden Gabar Dağı"na çıkarak örgütün dağ kadrosuna katıldığını belirtti. F.D., terör örgütünün Haftanin, Gare, Metina, Kelereş, Hınere ve Kandil kamplarında askeri ve siyasi eğitim gördüğünü söyledi. Daha sonra siyasi kollarında yer aldı. Ancak Türkiye"de eyleme katılmadı.

Osman Öcalan"ın yakın korumalığını yapmış

1995 yılının sonlarında, IKDP güçleriyle silahlı çatışmaya girdiğini ve bu çatışmada parmağından yaralandığını anlatan F.D., “Gördüğü tedavinin ardından bana kaçakçılardan para toplama görevi verildi. Bir süre bu görevi yürüttüm. Daha sonra Kandil Dağı"ndaki kampa giderek, burada, Osman Öcalan"ın yakın korumalığını yaptım. Türkiye"de hiçbir eyleme katılmadım” dedi.

Ağırlaştırılmış müebbet talebinden özgürlüğe

Mahkeme Genelkurmay"dan da F.D. hakkında bilgi istedi. Gelen yazıda F.D."nin herhangi bir eyleme katıldığı yönünde bilgi yoktu. Mahkeme, geçen ekim ayındaki duruşmada, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanığın, terör örgütüne katıldığı süre içerisinde herhangi bir eylemde bulunduğunun tespit edilemediği ve örgüte katıldığı için pişmanlık duyduğu, bu nedenle terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olduğu gerekçesiyle TCK"nın “etkin pişmanlık” maddesini içeren 221. maddesi uyarınca serbest bırakılmasına karar verdi.

Etkin pişmanlık affı nedir? (221.madde)

TCK"NIN 221"inci maddesinde “Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrılman ve güvenlik kuvvetlerine teslim olman halinde ceza almayacaksın” ifadesi yer alıyor.

1 Haziran 2005"te yürürlüğe giren yeni TCK"nın 221"inci maddesi önceki pişmanlık veya eve dönüş yasalarından farklı olarak suça karışmamış örgüt üyelerine örgütü çökertecek bilgi vermeseler bile af olanağı veriyor.

Önceki durum neydi?

2003 yılında yürürlüğe giren Topluma Kazandırma Yasası"nda, yasadan yararlarmak için “pişman olmak ve örgüte dair bilgiler vermek” ön şartı aranıyordu. Yasadan yararlanma talebinde bulunan 4 bin 101 kişiden PKK üyesi olanların sayısı 1.862, Hizbullah üyesi olanların sayısı ise 1.547 idi. Ancak bunların çok büyük çoğunluğunu cezaevlerindeki örgüt üyeleri oluşturmuştu. Yasadan istenen verim alınmaması üzerine yeni TCK"ya sürekli af niteliğinde hüküm konuldu.