Başbakan Erdoğan’ın, seçim gecesi geleneksel balkon konuşmasında yeni anayasa için “cumhuriyetin kuruluş felsefesine uygun” olacağı vurgusunu yapması, Öcalan’a “satır arası mesaj” olarak yorumlandı.

Erdoğan “balkon” konuşmasında şunları söylemişti: “Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bina etikleri Türkiye Cumhuriyeti, kuruluş felsefesini oluşturmuş şekilde, muassır medeniyetler seviyesine ulaşmıştır. Milli irade üzerindeki vesayet, hukuk dışılık, üstünlerin sultası yine tartışmasız şekilde kaybetmiştir. Bize oy verenlerin de, vermeyenlerin de yaşam tarzı, inançlarını, onurumuz, namusumuz, şerefimiz olacak hiç kimsenin kuşkusu, şüphesi, tereddütü olmasın. Özgürlükler çok daha genişleyecek, herkes fikrini çok daha rahat ifade edecektir. Başladığımız hiçbir işi yarım bırakmadık. Milli birlik ve kardeşlik üzerinde annelerin göz yaşlarını, gençlerin, akan kanın durdurulması için çok daha büyük bir gayretle çalışacağız. Bölgesel ve küresel meselelerde çok daha açık olacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bölgemizde hak, hukuk, barış adalet, özgürlük ve demokrasi diyeceğiz.”

Taraf manşet yaptı

Erdoğan’ın konuşmasının bu bölümü çeşitli çevrelerce, seçim öncesi avukatları aracılığıyla 15 Haziran’dan sonra da ateşkesin sürmesi için Başbakan’dan net bir açıklama beklediğini ifade eden Öcalan’a mesaj şeklinde yorumlandı. Taraf Gazetesi bu yorumu manşetine taşıdı. Gazete, Öcalan’ın “Başbakan 15 Haziran’a kadar çıkıp konuşsun ve bana ‘silahlı güçlerini bir yere çek ve biz de demokratik anayasa üzerinden çözüm getireceğiz’ desin. O zaman bu savaşı durdurmuş olur” şeklindeki açıklamalarını anımsatarak, “Balkon konuşmasındaki Cumhuriyet’in kuruluş felsefesine atıf yaptığı cümle Öcalan’ın savaşı bitirmek için beklediği cümle olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

‘Mesaj için değil’

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: “Farklı yorumlayabilirler ama önemli olan Başbakan’ın söylediğinin içinde ne olduğudur. Birilerine mesaj için değil, Türkiye’nin ihtiyaçları neyse, vatandaşların arzuladığı doğrultuda, o çerçevede bir anayasa paketi çıkartacaktır” diye konuştu.

Vatan