İmralı"da hükümlü PKK lideri Abdullah Öcalan, “Kürtlerin statülerine dönük bir gelişme sağlanmazsa, Kürtlerin hakları anayasal güvenceye alınmazsa, artık Kürtlerle ilgili tamamen KCK sistemi devreye girer” dedi. Öcalan, aydınları tehdit etmediğini iddia ederek, Kürt sanatçı Şivan Perver"ın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptığı görüşmeyi de sert dille eleştirdi.

ANF"nin haberine göre, Öcalan, önceki gün avukatlarıyla görüştü ve eylemsizlik, aydınlara yönelik tehdit ve Şivan Perver ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öcalan, Kürtlerin statüsüne dönük seçim öncesi bir gelişme olması halinde eylemsizlik kararının süreceğini söyledi. Olumlu gelişme olmaması durumunda ise, "ben yokum” diyerek aradan çekileceğini bildiren Öcalan, “Mart konusunda asıl değerlendirmeyi önümüzdeki günlerde yapacağım” dedi. Öcalan, şu değerlendirmede bulundu:

“Ben bugüne kadar da büyük bir savaşın önüne geçtim, durdurdum. Kürtlerin statülerine dönük bir gelişme sağlanmazsa, Kürtlerin hakları anayasal güvenceye alınmazsa, artık Kürtlerle ilgili tamamen KCK sistemi devreye girer. Bundan sonra varlığını koruma ve özgürlüklerini sağlama mücadelesi olur. KCK bugüne kadar siyasi boyuta ağırlık verdi. Zaten Murat Karayılan'ın açıklaması da o yönde, topyekün direniş geliştireceklerini belirtiyor. Benim sağlık durumum artık daha fazla bu işi yürütmeme uygun değil zaten. Bir gelişme olmazsa, siyasi-ideolojik yönleriyle de artık yürütemem. Ben 13 yıldır sorunun çözümü için elimden geleni yaptım, yazılması gereken her şeyi yazdım, sunulması gerekenleri, yol haritasını sundum. Bugüne kadar sınırlandırılmış bir savaş vardı, bunun önüne de bugüne kadar geçtim. AKP'ye karşı da 2002'den beri çok sabırlı oldum. Ama AKP bugüne kadar sorunu çözmedi.”

Son günlerde televizyonlarda aleyhinde yapılan konuşmalara ve aydınları tehdit ettiği yolunda açıklamalara da değinen Öcalan, “Son birkaç gündür de yazarları tehdit ettiğim şeklinde tartışmalar yapılıyor. Televizyonlarda bir haftadır aleyhimde konuşuyorlar. Yok 'Öcalan ölümle tehdit etti' diyorlar. Benim öyle kimseyi ölümle falan tehdit etme durumum yok. Burada öyle bir söz de sarfetmedim. Bize ihanet eden Osman-Botanları falan bile ölümle tehdit etmediğimiz biliniyor. Açıkça söylüyorum, bizim öyle kimseyi ölümle tehdit ettiğimiz yok” diye konuştu.

Avrupa"da yaşayan Kürt sanatçı Şivan Perver"in Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptığı görüşmeye ve Türkiye"de büyük konser vermesine yönelik açıklamalarını da değerlendiren Öcalan, şunları söyledi:
“Benim Şıvan'a özel bir karşıtlığım yok. Şıvan'ın Arınç'la görüşmesinin benim açımdan hiçbir sakıncası yoktur, istediği kişiyle görüşebilir, görüşmesin demiyorum. Ama öyle kişisel çıkar için değil. Kürtler için görüşsün. Kürtlerin hakları için ne diyor, çözümleri nelerdir bunları görüşsün. Peki Arınç'la görüşüyorsun ama ne yapıyorsun? Kürt sorununun çözümü için bir plan, bir proje mi sunuyorsun? Kürtler adına müzakere mi yapıyorsun? Hangi güvenceleri alıyorsun? Aleyhimize konuşan yazarların var mı Kürt sorununa ilişkin bir projeleri, çözümleri? Kemal Burkay'ın bir projesi mi var, Kürtler adına devletle müzakere mi ediyor? Var mı böyle bir durumu? Varsa böyle bir durumun, varsa bir projen ve devletle müzakere edebiliyorsan, Kürtler adına seni ciddiye alıp müzakere ediyorlarsa o zaman sen bizi temsil et, biz sana uyalım.

-"İLK KEZ DEVLETLE CİDDİ MÜZAKERE FIRSATI YAKALADIK"-

Hem Kürtler adına bir projen olmayacak, hem Kürtler adına müzakere etmeyeceksin, hem de devletin resmi televizyonuna bizim aleyhimize röportaj vereceksin. Biz ilk kez devletle ciddi müzakere fırsatı yakalamışız, bunu da bozmaya çalışıyorsun. Biz burada bir uzlaşmaya, Kürtlerin hakkını anayasal güvenceye bağlamaya, görüşmelerle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Belki de ilk defa tarihi bir fırsat yakalamışız, devlet de ciddi yaklaşırsa, anayasal çözümü sağlayacağız. Kürtlerin hakları için bir çözümleri varsa konuşsunlar, eleştirsinler. Yol haritamız var kamuoyuyla paylaşıldı. Bu konuda bir eleştirileri varsa söylesinler. Ama öyle Öcalan tehdit ediyor demesinler, ciddi olsunlar.”