Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'a, PKK'ya 2 kez talimat verdiği gerekçesiyle hücre cezası verildiğini açıkladı.

Şahin, TBMM Genel Kurulu'nda Ceza ve İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı görüşülürken, MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy'un, "Öcalan'ın hükümlü olmasına rağmen her hafta avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesinin sebebi nedir?" sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi.

İlk kez Adalet Bakanı düzeyinde Öcalan'a hücre cezası verildiğini açıklayan Bakan Şahin şöyle konuştu: "Bahsi geçen şahsın Ankara'da devam eden bir davası var. AİHM'ye cezaevi koşullarıyla ilgili açılmış bir davası var. Bu nedenle avukatlarıyla görüşme hakkı var. Tutuklu ve hükümlülerin avukat ve yakınlarıyla hangi hükümlere göre görüşecek, hükme bağlanmıştır ve herkes yararlanmaktadır."

Şahin, Öcalan'ın dışarıya talimat vermesi konusunda ise ilk kez bakan düzeyinde şu açıklamayı yaptı: "Ayrıca talimat veriyor dışarıya. Onunla ilgili dava açıldı mı? Bununla ilgili de öyle bir davranış tespit edilmişse, ki yanlış hatırlamıyorsam 2 kez tespit edildi. Yine ilgili yasalara göre bir ceza veriliyor. Geçtiğimiz yıl böyle bir ceza uygulanmıştır. Mesela hücre cezası diyebileceğimiz bir ceza veriliyor. Bu Türkiye'de herkese uygulanan bir müeyyidedir."

Şahin, Milliyet'in sorusu üzerine Öcalan'ın 2 kez talimat verdiğinin belirlendiğini ve bu nedenle 15'er günden oluşan 2 hücre cezasına çarptırıldığını söyledi.

Özensoy, Milliyet'in konuya ilişkin sorusu üzerine, "Bölücübaşının talimat verdiği tespit edilmiş. Hâlâ azmettirici konumunda. Hücre cezası değil, dava açılmalıdır" dedi.

ÖNDER YILMAZ / Milliyet