Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları hakkında soruşturma izni verilmediğine yönelik habere yalanlama geldi...

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları hakkında Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in soruşturma izni vermediği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugünkü bir gazetede yayımlanan ''İmralı Sızıntısına Bakan Onayı'' başlıklı haberde, ''Adalet Bakanı'nın hükümlü Abdullah Öcalan'ın avukatları hakkında soruşturma izni vermediği'' yönünde ''eksik ve yanlış bilgiye dayalı, gerçeği yansıtmayan iddiaların'' gündeme getirildiği ifade edilerek Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesi uyarınca, avukatlar hakkında avukatlık görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi kapsamına girmeyen suçlardan dolayı soruşturma açılmasının Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olduğu belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

''Ancak Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi kapsamına giren terör suçlarına ilişkin olarak avukatlar hakkındaki soruşturmalar Adalet Bakanı'ndan izin almaya gerek olmadan yetkili Cumhuriyet savcıları tarafından doğrudan yapılmaktadır. Avukatlık görevi sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile bu suçlar hakkında Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacağı kanunda açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Hükümlü Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, hukuki yardımla ilgisi olmayan, 'müvekkilleri ile örgüt arasında aracılık yapmalarına ilişkin eylemleri', Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi kapsamına girdiği için söz konusu avukatlar hakkında Cumhuriyet savcıları tarafından doğrudan soruşturma başlatılmaktadır.

Nitekim adı geçen hükümlünün avukatları hakkında açıklanan eylemleri nedeniyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi ile görevli Cumhuriyet Başsavcılıkları ve mahkemelerce gerekli soruşturma ve yargılamalar yapılmaktadır. Bu kapsamda mahkemelerce bir avukat 12 yıl 6 ay, 4 avukat 6'şar yıl 3'er ay, 2 avukat da 10'ar ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Bunlardan 2 avukat hakkında hüküm kesinleşirken, diğerleriyle ilgili temyiz süreci devam etmektedir. Ayrıca bazı avukatlarla ilgili soruşturma ve davalar ise sürmektedir. Bu bilgilerden de açıkça anlaşılacağı gibi söz konusu avukatlar hakkında Adalet Bakanı'ndan izin alınmasına gerek olmadan soruşturma açılmaktadır. Bu nedenle, Adalet Bakanı'nın avukatlar hakkında soruşturma izni vermediği iddiaları hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.''