Turgay Ciner"in sahibi olduğu kömür sahasındaki göçükte toprak altında olan Adnan Demir"in babası Durdu Demir, “İhmaller yüzünden göçük olmuş, oğlum ölmüş, ocağımıza ateş düşmüş. Ciner para derdinde. Onun parasını istemiyoruz” diyor.

Kahramanmaraş Afşin"deki Turgay Ciner"in sahibi olduğu Çöllolar Kömür Sahası"nda meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişinin cesedine hâlâ ulaşılamıyor. 10 Şubat"ta meydana gelen göçükte, toprak altında kalan işçilerin yakınları Ciner"e adeta ateş püskürdü.

“100 BİN TL OĞLUMU GERİ GETİRECEK Mİ?”

Göçük altında kalan işçilerden dört kız, bir erkek evlada sahip dozer operatörü Adnan Demir"in babası Akit"e konuştu. Baba Durdu Demir oğlunun, çalıştığı işyerinin sahipleri olan Ciner grubunun para hırsı yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Acılı baba, Ciner grubunun vermek istediği 100 bin TL parayı kabul etmediklerini ifade ederek, “Benim evladım ölmüş. 100 bin TL para oğlumu geri mi getirecek. Ne yapacağım ben o parayı, hayrını mı göreceğim? Kömür çıkaracağız diye ocağımıza ateş düşürdüler” diye isyan etti.

“KÖMÜRÜ ERKEN ÇIKARMAK İSTEDİ EVLATLARIMIZI GÖMDÜ!”

Oğlunun maden alanında dozer operatörü olarak çalıştığını belirten baba Durdu Demir, bir önceki göçüğün ardından oğlu Adnan Demir"in araçların geçişi için yol çalışmasını yaptığını söyledi. İlk göçükte yaralanan işçilerin oğlu Adnan Demir"in çabalarıyla kurtulduğunu ifade eden Durdu Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oğlum orada hâlâ göçük altında ama çıkarılamıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. İlk göçükten sonra alanda inceleme yapılmış ve çalışmaların durdurulması kararı alınmış, fakat çalışmaya devam ettirmişler. Eğer böyle olmasaydı şimdi göçük altında o kadar insan kalmazdı. Ciner Grubu nisandan önce kömür teslimine başladığında 14 dolardan işlem yapacaktı. Nisan ayından sonra bu fiyat 7 dolara düşüyordu. Ciner bunu bildiği için işçilerin can güvenliğini hiçe sayarak adeta para hırsıyla çalıştırdı. Göçük altında binlerce metal var, metal aranarak bir yere varılmaz. Nokta tespiti şart. Evladımın bir an evvel o göçükten çıkarılmasını istiyorum.”

Göçük altında kalan ve ailelerinin bir an önce kurtarılmasını istediği işçilerin isimleri şöyle; jeoloji mühendisi Halil Tatlı, makine mühendisi Cuma Yıldırım, maden mühendisi Nail Yılmaz, makine operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, dozer operatörü Adnan Demir, topograf Turan Gökhan ve drenaj işçisi Aydoğan Polat. Kömür üretim sahasında meydana gelen ve dozer operatörü Ruşen Demir"in (25) hayatını kaybettiği göçükte kaybolan 9 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Fakat, göçük altına kalanların, yaklaşık 3 milyon kamyonluk kayan toprağın içinde hangi noktada ve derinlikte olduklarının bilinmemesi, iş makinelerinin de bölgeye sokulamaması nedeniyle umutlar tükeniyor.

Pakdil: Sorumlular varsa ortaya çıkarılsın

TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada meydana gelen heyelanla ilgili olarak, “Eğer bu olayların sorumluları varsa ortaya çıkması gerekiyor. Bir afetse bunun da açığa çıkması gerekiyor. Yapılan bu incelemeler sonrası bu ortaya çıkacak” dedi. Bir şeylerin gizlenmesinin kesinlikle söz konusu olamayacağını belirten Pakdil, “Müfettişler, olayı enine boyuna inceleyeceklerdir” şeklinde konuştu.

Oğul Demir: Para hırsı canları toprağa gömdü

Adnan Demir"in dedesinin ismini taşıyan oğlu Durdu Demir de, Ciner grubunun para hırsı yüzünden şu anda babasının göçük altında olduğunu söyledi. Bu durumu anlamanın mümkün olmadığını ve babasının kaybetmenin üzüntüsü içinde olduğunu ifade eden Demir, babasının bir an önce göçük altından çıkarılmasını ve sorumluların cezasını çekmesini istedi.

Ciner"e dava açmaya hazırlanıyorlar

Santralda elektrikçi olarak çalışan ve göçükten yaklaşık iki hafta önce işe giren Ruşen Demir"in biri 4 aylık, diğeri 6 yaşında 2 erkek evladı var. Göçüğün meydana geldiği ilk saatlerde cesedine ulaşılan, 11 Şubat 2011 tarihinde ikindi namazına müteakip Afşin Ulu Cami"de cenaze namazının kılınmasının ardından defnedilen Ruşen Demir"in evine yaptığımız ziyarette de babası Osman Demir metanetini koruduğunu gördük. Baba Osman Demir, sorumluların bulunup cezalandırılmasını istedi. Ciner"in verdiği paraya kabul etmediklerini söyleyen Osman Demir, Ciner hakkında dava açmak için Demir ailesi olarak hazırlandıklarını ifade etti.