Obezite yüzünden dünyada her yıl en az 2,8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten uzmanların fikir birliğinde olduğu nokta; hastalığa aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite yetersizliğinin sebep olduğu.

‘Bulaşmayan salgın’ olarak değerlendirilen obeziteye dikkat çekmek amacıyla 22 Mayıs, Dünya Obezite Günü olarak nitelendiriliyor.

Günümüzde ABD ve gelişmiş ülkelerde her dört yetişkinden biri obez. Bu oran her geçen gün artıyor ve aynı hızla giderse, 2050’li yıllarda ülke nüfuslarının en az yarısının obez olacağı ifade ediliyor. Türkiye’deki durum da iç karartıcı. Öyle ki ülkemizde son 12 yılda obezite artışı kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 107. Araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin, kadınların yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor.

Türk Gastroenteroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, obezitenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlandığını belirterek şunları söyledi: 

“Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-20’sini, kadınlarda ise yüzde 30’unu yağ dokusu oluşturuyor. Erkeklerde bu oran yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusu oluyor. Obezitenin en önemli nedenleri, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite yetersizliği olarak kabul ediliyor. Yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok etkenin birbiriyle ilişkili olarak obeziteyi tetikliyor.”

BİRÇOK HASTALIĞIN KAYNAĞI OBEZİTE 

Obezite pek çok sağlık sorununa da sebep oluyor. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Obezitenin en sık sebep olduğu hastalıklar ise Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, bazı kanser türleri, hiperlipidemi, metabolik sendrom, uyku apnesi olarak sıralanıyor. Obezite ile mücadelenin gerçekte birçok hastalıkla mücadele etmek olduğunu söyleyen Prof. Bal, “Çalışmalarda 10 kg verilmesi halinde diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıklarda ilaç kullanımının yüzde 50 oranında tamamen ortadan kalktığı veya azaldığı, uyku apnesi ve horlamada da yine bu oranlarda düzelme olduğu saptanmıştır” dedi.