Gezide Bakan Günay ile 'rehberlik krizi' yaşayan Akkaya, Kırklareli'ye tayin edildi. Akşam Gazetesi'nde Bülent Şanlıkan imzası ile yayınlanan habere göre, Barack Obama'nın 7 Nisan'daki Ayasofya turunda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile 'rehberlik krizi' yaşayan müze müdürü Mustafa Akkaya, Kırklareli'ne İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak tayin edildi.

Obama'nın Türkiye ziyareti büyük yankı uyandırmıştı. ABD Başkanı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gezdiği Ayasofya Müzesi'nde yaşanan bir protokol krizi dikkatlerden kaçtı. İddiaya göre, müzenin 8 yıldır müdürlüğünü yapan Akkaya'nın tayini ile sonuçlanan kriz şöyle gelişti: ABD'liler karşı çıktı Ziyareti sırasında Akkaya, protokolde yerini aldı. ABD'li yetkililere müzeyi gezdirecek olan kişinin de Akkaya olduğu daha önce bildirilmişti. Obama'ya müze hakkındaki ilk bilgileri yine o verdi. Bu sırada Bakan Günay araya girerek gezi için rehberliği Müze Başkan Vekili Haluk Dursun'un yapmasını istedi. ABD'li yetkililerin karşı çıkmasına rağmen, müzeyi Dursun gezdirdi.

Yozgat'tan mahkemeyle döndü Ayasaofya'da yaşanan 'rehberlik' krizi Bakan Günay'ı kızdırdı. Bu tartışmanın ardından Müze Müdürü Mustafa Akkaya'nın Kırklareli'ne tayin edileceği dilden dile konuşulmaya başlandı. Ve o tayin gerçekleşti. Akkaya'nın yeni görevi Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü oldu. Yeni görevine başlayan Akkaya 2004'te de Yozgat Arkeloji ve Etnografya Müze Müdürlüğü'ne atanmış, daha sonra açtığı davayı kazanıp dönmüştü.