ABD Başkanı Barack Obama seçimlere üç ay kala, ABD'nin Denver kentindeki Aurora bölgesindeki "Batman Katliamı" sonrasında silah lobisi ni karşısına almayı göze aldı. ABD'de iç politikanın en hassas konularından biri olan "kişisel silahlanma" ile ilgili açıklama yapan Obama, silah satışının sıkı kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin New Orleans kentinde bir toplantıda konuşan ABD Başkanı Barack Obama, "Silah sahibi birçok kişi benim gibi, bir makineli tüfeğin suçluların elinde değil, askerlerin elinde olması gerektiğini düşünüyor" dedi.

'Silah sahibi olmanın, avlanmanın ve atış talimi yapmanın bu ülkede uzun bir geleneği olduğunu biliyorum" diyen ABD Başkanı Barack Obama, ancak silahların suçluların eline düşmemesi için birçok kişinin kendisi gibi düşündüğünü söyledi. Silah sahibi olmanın anayasanın koruması altındaki bir hak olmaya devam edeceğini belirten Obama, ancak silah satışı konusunda acil bir düzenleme yapılmasının partilerüstü bir ödev olduğunu savundu.


'ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ'

"Suç"la savaşta bir uzlaşmaya varmak için kendi partisi, Cumhuriyetçi Parti, dini gruplar ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir çalışma yürütüldüğünü belirten ABD Başkanı Barack Obama, şiddetin ABD'nin sadece büyük kentlerinde değil, küçük kentlerine yayıldığını ve her yaştan ve sınıftan insanları hedef aldığını söyledi.

Silah lobisinin ABD'de çok güçlü olduğu biliniyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın kasım ayındaki seçimler öncesi böyle bir açıklama yapması sürpriz olarak karşılandı. Obama'nın siyasi açıdan büyük bir risk aldığı belirtiliyor.

ABD'nin Colorado eyaletindeki Denver kentinde geçtiğimiz pazar gecesi bir Century 16 adlı sinemada, "Batman" filminin gösterimi sırasında salonu basan James Holmes adlı saldırgan 12 kişiyi öldürmüş, yaklaşık 50 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.