Fotoğraf ve görüntü çekimleri için New York semalarında dün sabah saatlerinde alçak uçuş yapan ABD Başkanı Barack Obama"ya ait ”Air Force One ”uçağı ve ona eşlik eden Amerikan Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 tipi iki savaş uçağının şehirde yarattığı panik ABD"de kriz yarattı.
New York"ta bürokrasiye takılan çekimler, kent sakinlerine zamanında duyurulmayınca New York"ta büyük panik yaşanmasına yol açtı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kurmaylarını azarladı ve olayı ” Aptalca ” bulduğunu söyledi. Beyaz Saray , Air Force One"ın yarattığı rahatsızlık için New York"lulardan özür diledi.
Amerikan Federal Havacılık Dairesi Sözcüsü Jim Peters"da Pentagon"un bilgisi dahilinde bir tatbikat olduğunu uçaklardan fotoğraf çekildiğini söyledi. Başkan Barack Obama"nın ise olanları duyduktan sonra küplere bindiği öğrenildi.

NEW YORK"LU TERÖR SALDIRISI ZANNETİ
Başkan Obama"nın Jumbo Jet Boeing 747 tipi ”Air Force One ”uçağıi New York semalarında F-16 ve tipi askeri savaş uçaklarının eşliğinde dün sabah saatlerinde yarım saat süre ile Manhattan"da gökdelenlerin arasında alçaktan uçunca, New York"ta büyük panik yaşandı. Uçağın hava korsanları tarafından kaçırıldığını ve 11 Eylül benzeri bir terörist saldırı gerçekleştirmek üzere olduğunu, savaş uçaklarının da kaçırılan uçağı kovaladığını düşünen New York"lular, telefonla ihbar yağdırıp kendilerini sokağa atmıştı. Yaşanan kısa süreli panikte Manhattan"da birçok bina boşaltılmıştı, sokaklarda havadaki uçakları izleyen New York"lular dua etmeye başlamıştı. Uçakların New York semalarında gerçekleştirdiği alçak uçuşun nedeni ise, ABD Başkanlık Filosuna bağlı ” Air Force One ” uçaklarından birinin New York semalarında ve ünlü ” Özgürlük Heykeli ”ile yapılacak fotoğraf çekimleriydi.

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI BLOOMBERG YAPILAN ÇOK APTALCA BİR ŞEY
Belediye Başkanı Michael Bloomberg, fikrin çok aptalca olduğunu belirtererk, ” Bilseydim böyle bir aptallığa izin zaten vermezdim. Hemen arayıp sakın böyle bir şey yapmayın derdim ” dedi. Başkan Bloomberg, Blackberry telefonuma vatandaşlardan şikayet mesajları yağmaya başladı, bu olaya kızmak kelimesi yetersiz kalır, küplere bindim” dedi.

AIR FORCE ONE ÇEKİMLERİ NEW YORK"TA BÜROKRASİYE TAKILDI
New York"ta büyük paniğe yol açan Air Force One başkanlık uçapının fotoğraf çekimlerinin daha önce Belediye Başkanlığı yardımcılarından Marc Mugnos"a bildirildiği ancak Mugnos"un da Başkan ve yetkili birimlere çekimleri bildirmediğini kabul etti. Başkan Yardımcılarından Mugnos"un, olaydaki ihmalinden dolayı New York Belediye Başkanı Bloomberg"den çok büyük bir azar işittiği öğrenildi.
New York Emniyet Müdürü yardımcısı Paul Browse da konunun geçen Perşembe günü gizli kalmak koşuluyla kendilerine bildirildiğini ve dün sabah 911 acil telefon servisini bu konuda uyardıklarını belirterek, ” Arayan vatandaşlara bunun bir askeri tatbikat olduğu yönünde bilgi vermelerini istedik, ancak Air Force One fotoğraf çekimlerinin halkta bu kadar panik yaratacağını düşünemedik” diye konuştu.
Amerikan Federal Havacılık Dairesi Sözcüsü Jim Peters"da Pentagon!un bilgisi dahilinde bir tatbikat olduğunu uçaklardan fotoğraf çekildiğini söyledi.

BEYAZ SARAY ” ÖZÜR DİLİYORUZ”
Beyaz Saray"ın Askeri işlerden sorumlu departman direktörü Louis Caldera, ”Air Force One ” başkanlık uçağı ve Amerikan Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarını, New York çekimleri için kendisinin gönderdiğini kabul ederek , ” Uçuşun yarattığı rahatsızlık için tüm sorumlulukları üzerime alıyor ve özür diliyorum.” dedi. Caldera konuyla ilgili açıklamasında, Federal yetkililerin New York ve New Jersey eyalet yetkileriine yapılacak hava çekimleri konusunda bilgi verdiklerini söyledi.
ANKA"nın Beyaz Saray kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, Air Force One uçağının New York semalarında özellikle ” Özgürlük Heykeli” ile birlikte çekilecek çekilecek görüntü ve fotoğraflarının kartpostal ve kupa gibi benzeri hediyelik eşyalarda kullanılmak üzere kullanılacağı, görüntülerinin de Başkan Obama"nın destekçileri için hazırlanacak bir video klipte kullanılacağını öğrenildi. New York"ta büyük panik yaratan ” Air Force One ” çekimlerinde yaşanan karmaşa ve New York halkına verilen rahatsızlığın ABD Başkanı Barack Obama"yı da çok kızdırdığı öğrenildi.

Milliyet