Türk heyetini taşıyan uçağın büyüklüğü nedeniyle pilotlar Pretoria Askeri Havaalanı’na inmek istemeyince, Erdoğan, “Obama indiyse biz de ineriz” talimatı verdi. Bunun üzerine pilotlar zor ama başarılı bir iniş yaptı.

Erdoğan önceki gün resmi ziyaret için beraberindeki işadamı ve gazetecilerle Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gitti. Uçağın İstanbul’dan kalkarak Güney Afrika’nın siyasi başkenti Pretoria’da bulunan Waterkloof Askeri Havaalanı’na inmesi planlandı.

Ancak pilotlar, Boeing 777-300 ER tipi uçağın boyutları nedeniyle askeri havaalanına inmesinin uygun olmadığını, Johannesburg’daki uluslararası havaalanının uygun olacağını ilettiler. Başbakanlık, Güney Afrikalı yetkililere uçağın Johannesburg’a ineceğini söyledi. Ancak Güney Afrika’dan gelen yanıtta, “Johannesburg’a inerseniz protokole uygulanan kolay geçiş hakkını sağlayamayız. Kolay geçiş hakkını askeri havaalanında sağlayabiliyoruz” denildi. 125 iş adamıyla hareket eden Erdoğan, heyette yer alan tüm isimlerin tek tek pasaport ve güvenlik kontrolünden geçmesi gerektiği kendisine iletilince bunun uygun olmayacağını söyledi. Erdoğan, pilotlara “Michelle Obama’yı taşıyan Air Force Two da o askeri havaalanına indi. Onlar indiyse biz de ineriz” diyerek askeri havaalanına iniş talimatı verdi.

Bu talimat üzerine uçak önceki gece geç saatlerde güvenli bir şekilde Pretoria’daki Waterkloof Askeri Havaalanı’na indi.