Sadece Filistinlilerin değil tüm dünyanın iki ayı aşkın süredir heyecanla beklediği gün geldi. 
 
Filistin lideri Mahmud Abbas’ın bugün Birleşmiş Milletler’in 66. Genel Kurulu toplantısında yapacağı konuşmanın ardından Filistin’in "1967 sınırlarıyla bağımsız bir ülke olarak BM’ye tam üye olarak kabul edilmesi" için gerekli başvuruyu yapması bekleniyor. 
 
Başvuruya karşı çıkan ABD Başkanı Barack Obama önceki gün bir araya geldiği Abbas’a “başvuru BM Güvenlik Konseyi’nde veto edeceğini” açık bir şekilde söyledi. 
 
BM kürsüsünden yaptığı konuşmada da “Barış kısa yoldan ulaşılabilecek bir şey değildir” diyerek İsrail yanlısı bir tutum alan Obama’nın tavrı Filistinlileri öfkelendirdi.
 
"BM’ye zaman tanıyabiliriz"
 
Vatan'ın haberine göre, dün binlerce Filistinli Gazze ve Batı Şeria’da gösteri düzenledi. Abbas’ın heyetindeki Filistinli yetkililer ise Obama’nın konuşmasını “Bizi sırtımızdan bıçakladı” diyerek yorumladı. Bir Filistinli yetkili “Obama artık dost değil. Yahudi lobisinden korktuğunu kanıtladı” derken, Abbas’ın özel temsilcisi Nebil Şaat, “BM, şiddetin tek alternatifidir. Bu bize de İsrail’e de pahalıya patlar” tepkisini gösterdi.
 
"Kraldan çok kralcı"
 
Obama’nın çıkışı İsraillileri de şaşırttı. Maariv “Obama fazla İsrail yanlısı” derken, Yedioth Ahronot “Bir ABD Başkanı ilk kez BM’de bu denli İsrail yanlısı konuştu” yorumunu yaptı.
 
Filistin’in önünde üç senaryo var
 
1 - BM Güvenlik Konseyi’nden devlet olarak tanınmayı isteyebilir.
 
Sonuçları: Çoğunluk sağlanıp gündeme alınsa bile ABD veto eder. Oylama da ertelenebilir. İsrail için önemli bir zafer olur. Ancak yeni bir şiddet dalgası ve ABD’nin maddi yardımları kesmesiyle karşı karşıya kalabilir. Filistin ise psikolojik bir yenilgiye uğrar. Küresel ivmesini kaybedebilir.
 
2 - BM Genel Kurulu’nda ‘devlet’ olarak tanınma başvurusu yapabilir.
 
Sonuçları: Başvuru açık farkla kabul edilecektir. Ancak BM Güvenlik Konseyi onayı olmadan bağlayıcılığı yok. İsrail için halkla ilişkiler yenilgisi olacak. Ancak Filistinlilerin tam üyelik haklarından faydalanamaması İsrail için kazanç sayılabilir. Filistin ise artan küresel desteğinin yanı sıra uluslararası kurumlara ve mahkemelere ulaşabilmesiyle İsrail’i zorlayabilir.
 
3 - BM Genel Kurulu’nda statüsünün ‘gözlemci’liğe yükseltilmesi başvurusu yapabilir.
 
Sonuçları: Başvuru büyük destek alacaktır. Filistin BM kurumlarına ulaşarak İsrail’i izole edebilir. Müzakerelerde eli güçlenir. İsrail için en iyi seçenek. 
 
CNNTÜRK