İngiliz İmparatorluğu'nun son yıllarına ait bazı belgeler bugün kamuoyuna açıklanıyor.
The Guardian gazetesine göre, imparatorluk döneminde eski sömürgelerde "yönetimin işlediği suçlar ve utanç verici kararlar"a ilişkin kayıtların birçoğu, bağımsızlık sonrasında kurulacak hükümetlerin eline geçmemesi için sistemli olarak imha edildi.

İmha edilmeyen diğer belgeler ise gizlice İngiltere yollandı ve Dışişleri Bakanlığı'na ait bir arşivde 50 yıl boyunca saklandı.

Gizli arşivin varlığı geçen yıl Mau Mau isyanı sırasında işkence gördüklerini söyleyen bir grup Kenyalının İngiltere Hükümeti'ni dava etme hakkını kazanmasıyla gün ışığına çıktı.

Dışişleri Bakanlığı eski 37 sömürgesine ilişkin 8 bin 800 belgeyi açıklama sözü verdi.

Times gazetesi de bu belgelere atıf yaparak 'İngiliz diplomatların bir grup Kenyalı öğrencinin okumak için Amerika'ya gitmesini önlemeye yönelik girişimi başarılı olsaydı, Barack Obama belki de doğmayacaktı' diyor.

Habere göre bazı Amerikalı sanatçıların başlattığı bir programla, 1959'da aralarında Obama'nın babasının da bulunduğu 80 Kenyalı öğrenciye burs verildi.

Ancak ne Amerika'daki İngiliz Büyükelçiliği ne de Amerikan Dışişleri Bakanlığı bu programı onayladı.

Elçilik "gizli" kaydıyla Nairobi'deki Sömürge İdaresi'ne gönderdiği mesajda "Kenyalı öğrencilerin hem yanlış ellere düştüğü,hem beyaz hem de Amerikan karşıtı oldukları' belirtiliyor ve bu öğrencilerin Amerika'da sorun yaratabilecekleri savunuluyor.

Ancak İngiliz yönetimi Obama'nın babasının, annesiyle tanıştığı Honolulu'ya gitmesini engelleyemiyor.
bbc