ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ABD Başkanı Barack Obama'nın son Afganistan stratejisi çerçevesinde müttefiklerden bekledikleri ek katkının mümkün olan en kısa zamanda gerçekleşmesi gerektiğini, çünkü Afganistan'daki durumun giderek kötüye gittiğini belirtti.

Jeffrey, ikametgahında bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Obama'nın dün açıkladığı yeni Afganistan stratejisini özetleyerek, bu çerçevede bütün müttefik ülkelerden daha fazla katkı beklediklerini kaydetti. Türkiye'nin sivil operasyonlar ve ekonomik alanda çok önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatan Büyükelçi Jeffrey, bekledikleri ek katkı için belirledikleri bir zaman diliminin olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Müttefiklerimizden mümkün olan en kısa sürede karar bekliyoruz. Bizim tutumumuz hep bu oldu. Tabii ki her ülkenin kendi kurumlarıyla belki parlamentolarıyla danışmalarda bulunması gerektiğini anlıyoruz. Sonra belki para bulmaları, gönderilecek birlikleri belirlemek ve onları eğitmeleri gerekecek. Dolayısıyla özel bir zaman dilimi yok, ancak ne kadar erken olursa o kadar iyi. Çünkü Obama'nın da dediği gibi mevcut durum artık kabul edilebilir ve sürdürülebilir değil."

Büyükelçi Jeffrey, bu konunun Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sırasındaki görüşmeler çerçevesinde ele alınacağını tekrarlayarak, bunun yanı sıra bu ay içinde iki ülke arasındaki üst düzey savunma komitesinin de toplanacağını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın dün açıkladığı yeni Afganistan-Pakistan stratejisi çerçevesinde beklenti içinde oldukları bir başka konunun da Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı müttefiklerin sıcak çatışmaya girmeme sınırlamalarının kaldırılması olduğunu söyleyen Jeffrey, Obama'nın stratejisinin üçüncü ayağını Pakistan'dan Taliban ve El Kaide'nin temizlenmesinin oluşturduğunu ve bu konuda da Türkiye ile daha yakın bir işbirliği amaçladıklarını bildirdi.

İŞTE OBAMA'NIN YENİ AFGANİSTAN STRATEJİSİ

Türkiye'nin F-16'ların kullanımı ve istihbarat paylaşımı konusunda çok iyi düzeyde olduğunu söyleyen Jeffrey, bu çerçevede Pakistan ile ilişkilerde de bu tecrübelerini kullanabileceğini, bölge halklarıyla olan iyi ilişkilerinin ve benzerliklerinin de önemli olduğunu ifade etti.

Jeffrey, ek birlik konusunun iki ülke arasında potansiyel bir sorun kaynağı gibi görülmesini istemediklerinin altını çizerek, aynı kişiler arası ilişkilerde olduğu gibi devletler arası ilişkilerde de zaman zaman iniş ve çıkışlar ya da iyi ya da kötü anlar olabileceğini ve bunun da normal olduğunu anlattı.

Jeffrey, bu konunun bazıları tarafından "ABD Türkiye'ye baskı yapıyor, Türkiye reddediyor" gibi algılanmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.

Büyükelçi Jeffrey, Afganistan konusunda İran'ın rolü ile ilgili soruya karşılık olarak da, İran'ın bazen yardımcı olduğunu, bazen de yardımcı olmayan roller oynadığını belirterek, ABD olarak İran'ın bölge güvenliği için yapıcı bir rol oynamasını her zaman desteklediklerini kaydetti.

AFGANİSTAN'DAKİ YABANCI BİRLİKLER
ABD Başkanı Barack Obama'nın 43 ülkeden askerlerin görev yaptığı Afganistan'a 30 bin Amerikan askeri daha gönderme kararıyla bu ülkedeki yabancı askerlerin sayısı 143 bine çıkacak.

Afganistan'da görev yapan uluslararası güce katkı sağlayan başlıca ülkeler şunlar:

ABD: 34.800
Birleşik Krallık: 9.000 (Başbakan Gordon Brown, 500 takviye asker göndereceğini teyit etti).
Almanya: 4.500
Fransa: 3.750 ve 150 civarında jandarma
Kanada: 2.830
İtalya: 2.795
Hollanda: 2.160
Polonya: 1.910
Avustralya: 1.350
İspanya: 1.000
Romanya: 990
Türkiye: 720
Danimarka: 690
Katkı sağlayan diğer ülkeler:
Belçika (530), Norveç (480), Çek Cumhuriyeti (480), Bulgaristan (460), İsveç (430), Macaristan (360), Yeni Zelanda (300), Hırvatistan (290), Arnavutluk (250), Litvanya (250), Slovakya (245), Letonya (175), Finlandiya (165), Makedonya (165), Estonya (150), Yunanistan (145), Portekiz (145), Slovenya (130), Azerbaycan (90), Birleşik Arap Emirlikleri (25), Bosna-Hersek (10), Ukrayna (10), Singapur (9), İrlanda (7), Lüksemburg (8), Ürdün (7), Avusturya (4), İzlanda (2) ve Gürcistan (1).

2001'den beri Afganistan'da ölen yabancı askerlerin sayısı, 929'u Amerikalı olmak üzere 1.532. Ölenlerden 236 Britanyalı ve 133'ü Kanadalı./sabah