Baykal şöyle devam etti:

O yasa gözlerden kaçırıldı. Efendim baksaydınız, inceleseydiniz denebilir ama şu açık ki, bu düzenleme kamuoyundan, ilgili kurumlardan, muhalefetten kaçırılmıştır.

Demokraside hukukun üstünlüğü anlamında bir düzenleme içeriyorsa, ilgili kurumların görüşlerini alıp, gerekirse bir kenara bırakarak ama demokrasi kuralları içinde açıkça bunun gündeme getirilmesi gerekmiyor muydu?

Bir rastlantı sonucu, gece yarısı bu yasanın geçirilmiş olmasıyla, bir iyi niyet eksikliği, kamuoyundan kaçırma isteği görülmüştür.

Tarihi bir dönüşüm yaşıyormuşuz ama bundan Meclis Başkanı"nın haberi yok, muhalefetin haberi yok.

Siz niçin bu kadar tarihi ve anlam taşıyan bir öneriyi dürüstçe, açıkça, kamuoyuna söyleyerek, ne için yapacağınızı ortaya koyarak savunarak neden geçirmediniz? Neden çekindiniz? Çekinecek bir şey var mıydı? Görülüyor ki yokmuş.

Bu yasama sürecinin bu şekilde götürülmüş olsa temel bir zafiyettir. Türkiye"de bu yasa dolayısıyla değerlendirme yapanların tümü, bu usul bakımından yanlış oldu demektedir. Demin konuştuğum bu noktayı herkes teslim etmektedir.

Ancak bu hatanın bir özensizlik, bir aceleye getirmeden kaynaklandığını düşünmemizi kimse bizden beklemesin.

O usul yanlışı değil esas yanlışıdır. Bu yasa çıktıktan sonra tartışıldı ve şu görüldü. Olağanüstü bir bilgi kirliliği içinde bu tartışılmaktadır.

“ALDATMACALAR VAR”

Aldatmaca bir: Ne için bu yasayı çıkartıyoruz? Darbeyi önlemek için. Bu doğru değildir. Bugün darbe yapanların sivil mahkemelerde yargılanmasına izin veren düzenlemeler vardır. Meşhur maddelerin kapsamı içinde bu darbe girişimleri sivil mahkemelerde yargılanır ve cezalandırılır. Zaten şu anda yürümekte olan çeşitli davaların sivil mahkemelerde yürütüldüğüne dikkat çekmek isterim.

Yani ne yapıyorsunuz? Ne oynuyorsunuz burada. Aldatmaca bir budur.

Aldatmaca iki: Anayasa"ya aykırı değildir. Akıl var izan var. Aklı olan fikri olan Anayasa"yı eline alır 145. maddeyi okur. Kapsamlı ayrıntılı bir düzenleme. Hiçbir çelişkiye yer bırakmayacak şekilde. Bu iktidarın bu projesine destek vermek niyetinde olanlar dahil, bir miktar vicdanları varsa, çok açık Anayasa"ya aykırıdır. Cumhurbaşkanı"nın onaylarken Anayasa"ya aykırı olması konusunda hiçbir şey söylememiş olması manidardır.