Tarih, 15 Temmuz 2011 perşembe, yani önceki gün. Saat öğlene yaklaşıyor, 11.30 civarı...
 
Silvan Jandarma Komando Taburu’na bağlı askerler, 9 Temmuz cumartesi akşamı kaçırılan bir astsubay, bir uzman çavuş ve bir sağlık memurunu arıyorlar. Ve tabii o akşam Lice-Bingöl karayolunun 65’inci kilometresindeki Ziyaret köyü yakınlarında yol kesip kimlik kontrolü yaptıktan sonra üç kişiyi kaçıran teröristleri.
 
Mehmetçik aynı zamanda, 12 Temmuz pazartesi akşamı Hazro Jandarma Karakolu’na taciz atışında bulunan PKK’lıların da peşinde. Zaten gelen bilgiler, her iki eylemi de aynı grubun gerçekleştirdiğini gösteriyor.
 
Bölgede günlerdir arama faaliyetini sürdüren birliklerden, Silvan Jandarma Komando Taburu’na bağlı 27 kişilik bir Takviyeli Jandarma Komando Timi, tabura dönüş yolunda... Tim, Dolapdere Köyü’ne 3 - 4 kilometre mesafedeki hakim bir tepeye mevzileniyor. Tepenin arazi yapısı sarp olmanın yanı sıra sızma ve gizlenmeye müsait, yoğun bir meşelik. Tepe, geniş yapraklı bodur meşe ağaçlarıyla kaplı.
 
Terörist grup, bir süredir uzaktan takip ettiği ve artık dönüş yolunda olan askeri birliğe saldırmaya karar veriyor. Çünkü hep olduğu gibi, dönüş intikalindeki askerlerin, bölgede arama faaliyetine başladıkları ilk günlere oranla yorgun olduklarını biliyorlar.
 
PKK’lılar, 27 askeri personelden oluşan Takviyeli Kol’un mevzilendiği tepeye iki grup halinde ve farklı yönlerden yaklaşıyor. Sızma, timin bulunduğu bölgeye iki koldan gerçekleşiyor.
 
Bölgeden gelen raporlarda, baskını düzenleyen PKK’lıların sayısının 45 - 50 civarında olduğu bilgisi yer alıyor. Yaklaşık 20’şer kişilik iki grup.
 
PKK’lı ilk grup, diğer grubun askerlere saldıracağı noktanın aksi yönünde yangın çıkarıyor. Amaç gizleme yapmak.
 
Emniyet grubu, askeri timin kaçış yolunu kapatmak için sık ve bodur meşelikleri ateşe veriyor. Teröristler yangın çıkarmak suretiyle hem askerlerin kaçış yolunu kesiyor hem de desteğe geleceğini bildikleri helikopterin takibini engellemeyi hedefliyor.
 
Amaçlanan, oluşacak yoğun duman sayesinde, kısa süre içinde bölgeye intikal edecek olan Cobra ve Süper Cobra helikopterlerinin takibini engellemek ve hava taarruz gücünü kırmak.
 
(Kimilerinin iddia ettiği gibi bir F-16 operasyonu ise söz konusu değil.)
 
Tepeyi yoğun dumanın kaplamasıyla birlikte de, mevzi yakınında, sık meşeliğin içinde gizlenen diğer grubun kalaşnikof tüfekler ve el bombalarıyla saldırısı başlıyor.
 
27 kişilik tim, 13 şehidinin tümünü, ilk ateş sırasında veriyor. Ardından da hayatta kalan Mehmetçikler ile teröristler arasında yoğun çatışma başlıyor.
 
Saat 14.45’e kadar, yani üç saatten fazla süren sıcak çatışma sonunda yedi PKK’lı öldürülüyor ama grubun büyük bölümü hem yangın sebebiyle oluşan dumandan hem de arazinin sık meşelik yapısından faydalanarak kaçıyor. (yenişafak)