Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in tekme attığı Erdal Kocabıyık’la ilgili gerçek 8 gün sonra ortaya çıktı... Yusuf Yerkel’den tekme yedi, evi basıldı, gözaltına alındı, şüpheli olarak sorgulandı. “10 yıllık madenciyim” diye isyan etti ancak öyle serbest kalabildi.

Erdoğan’ın 14 Mayıs günü Soma’da konvoyunun geçişi sırasında bir araca tekme atması üzerine Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in saldırısına uğrayan Erdal Kocabıyık’la ilgili ayrıntılara Cumhuriyet Gazetesi'nden Alican Uludağ ulaştı.

SOMA MADENCİLİĞE AİT BAŞKA BİR MADENDE ÇALIŞIYORDU

Erdal’ın babası ve bir madenci akrabası çıktı. İki ismin anlattığına göre, Erdal Kocabıyık ölen arkadaşları gibi madenciydi ve facianın yaşandığı Soma Madenciliğe’e ait başka bir madende çalışıyordu. Erdal’ın 7 yakını da facianın yaşandığı madende görev yapıyordu.

POLİSLER EVİNDE GÖZALTINA ALDI

Kocabıyık, Yusuf Yerkel’den tekme yedikten sonra evine döndü. Ancak kapısını polisler çaldı. Erdal, savcının talimatı üzerine polisler tarafından şüpheli olarak gözaltına alındı. Adliyeye getirilen Kocabıyık, savcı tarafından sorgulanmak istendi. 30 yaşlarında olduğu öğrenilen Erdal, şüpheli olarak gözaltına alınması karşısında isyan etti.

''10 YILLIK MADENCİYİM'' DEYİNCE SERBEST KALDI

Erdal, “Ben 10 yıllık madenciyim” deyince durumu bilmeyen savcı şaşkınlık geçirdi ve kısa ifadenin ardından serbest bırakma kararı aldı.

YUSUF YERKEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Madenci Kocabıyık, daha sonra avukatı aracılığıyla Yusuf Yerkel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcının çağırması üzerine Kocabıyık, bu kez adliyeye “mağdur” sıfatıyla gitti ve ifade verdi, Yerkel’den şikâyetçi oldu. Ayrıca hastaneden alınan darp raporu da dosyaya sunuldu.

'Bu çok feci bir olay. Yerde olan bir insana niçin tekme atılır? Rapor trajikomik bir olay'

''HAKLARIMI ALAMADIM'' DEYİP TEPKİ GÖSTERMİŞ

Kocabıyık’ın, yakın çevresine konvoydaki araçlara tekme atmasının sebebini, “Uyar Madencilik’te çalışıyordum. Geçen yıl çıkan yangın nedeniyle bu şirkete ait maden kapatıldı. Benim iki aylık alacağımı vermediler. Ayrıca 1.5 yıllık tazminatım da içeride kaldı. Bunların ödenmemesi nedeniyle tepki olarak eylemi gerçekleştirdim” diye anlattığı belirtildi.

Söz konusu yangın, 20 Ekim 2013’e Soma’da faaliyet gösteren Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı’nda yaşandı. Saat 05.00 sıralarında yerin 300 metre altında meydana gelen göçükle birlikte çıkan yangında, 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü yaşamını yitirirken, 27 işçi de yaralandı. Bu olayın ardından güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle işçiler çalışmayı durdurdu ve iş bıraktı. Uyar Madencilik de aldığı bir kararla madeni kapattı ve işçilere tazminatlarını ödeyeceklerini söyledi.

''TEKMEYE KARŞI HUKUK MÜCADELESİ VERECEĞİZ''

Kocabıyık’ın ismini vermek istemeyen bir yakını, “Erdal, basına konuşmak istemiyor. Manşet olmak gibi bir derdimiz yok. Ama hakkımızı da arayacağız. Kimseden korkmuyoruz. Kimse bizi tehdit de edemez. Bize atılan o tekmeye karşı hukuk mücadelesi vereceğiz. Konuyu avukatımız takip ediyor” dedi.