Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece Show TV"deki Siyaset Meydanı"nda “Tekel işçilerini Diyarbakır ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri alsın. Karşılığında Tekel gayrimenkulerini belediyelere verebiliriz”, “(İşçi statüsünde kalsınlar, İzmir"den Muş"a gönderirsiniz zaten gidemez) diyen sendikacı var” diye çıkış yaparken, Başbakan"ın bahsettiği sendikacı dün ortaya çıktı.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demir-Yol İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, “O sendikacı benim. İfadem sadece, Tekel işçilerinin defalarca dile getirdikleri talebin tekrarından ibaret. Başbakan ile görüşmeye giden Türk-İş yöneticileri sadece işçilerin talebini iletti” dedi.

Münih"e bile gider

Ergün Atalay, şöyle devam etti: “Ben bu görüşmelerde özlük hakları korunursa "İzmir"deki işçinin Muş"a, hatta varsa kadro Münih"e bile gönderilebileceğini, gitmek istemezse de o, o işçinin kişisel tercihi olacağını" söyledim. Çünkü Tekel işçisinin talebi ülkenin neresinde olursa olsun özlük hakları ile birlikte kamu kuruluşlarına yerleştirilmek.”

İnceleme yapmalıyız

Kocaeli"nde Seka arazisini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi"ne verdiklerini, karşılığında dönemin AK Partili belediye başkanının Seka işçilerini bünyesine kattığını hatırlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi"nden, böyle bir teklif almadım. İzmir"deki Tekel işçilerini bünyelerine katsalar olmaz mı? Aynı şeyi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de yapamaz mı?” diye sorarken, İzmir"den tartışılan bu öneriye yanıt gecikmedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Şu an açıklama yapılacak durum değil. İnceler, ona göre konuşuruz” demekle yetindi.

Tekel işçisi için Avrupa"da da açlık grevi yaptılar

TEKEL"in özelleştirilmesine karşı işçilerin sürdürdüğü eylemlere destek amacıyla Avrupa çapında açlık grevleri yapıldı. Tekel işçilerinin 58 gündür sürdürdüğü eylemlere destek amacıyla Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) eş zamanlı olarak saat 10.00"dan 18.00"a kadar Avrupa"nın 25 kentinde açlık grevi yapıldı. ADHK adına Hamburg"da açıklamalarda bulunan Kures Cömert, TEKEL işçilerinin direnişinin sadece Ankara ve Türkiye"deki emekçileri ilgilendirmediğini, bu sorunun genel bir sorun olduğunu belirterek, “Bu direniş yalnızca bulunduğu coğrafyayı etkilememekte, aynı zamanda küresel ekonomik krizin kıskaca aldığı Avrupa emekçileri için de bir umut olmaktadır” şeklinde konuştu. -hürriyet