Muhteşem Yüzyıl’da Türk televizyonlarının en pahalı sahnesi olarak lanse edilen Mohaç Meydan Muharebesi’nin görüntüleri önceki gün seyirciyle buluştu. 17 dakika süren ve 500 bin dolara malolan sahne için Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu ağır eleştirilerde bulunurken, Doç. Dr. Erhan Afyoncu “Büyük emek harcanmış,. Eleştirilmemeli, desteklenmeli” dedi.
 
 
“Padişahın siyah sarığı hiç olmadı”
 
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (Türk Tarih Kurumu eski Başkanı): “Kanal değiştirirken gözüme takıldı. Padişahın başında siyah bir sarık vardı. Sanki Karadeniz folklor ekibinin başlığı gibi duruyordu o sarık. Padişahın asla böyle siyah sarığı olmadı. O sarıkların hepsi 19. yüzyıla ait. Bir de savaşa çıkmadan önce oturmuşlar ‘merkez çekilir, sağdan soldan saldırılır, bu eski gelenektir. Bunu Macarlar muhakkak bilir bunun için böyle yapmayalım. Kollardan biri çekilsin, sonra sarsın’ diye taktikler veriyorlardı. Böyle bir taktik Osmanlı’da hiçbir zaman olmamıştır. Baktım tarihten eser olmadığını düşünerek kanal değiştirdim. 500 bin dolara değil 500 milyon dolara da çekilse beni ilgilendirmiyor. Çünkü tarihi bir dizi asla değil.”
 
“Harcanan 500 bin dolara yazık oldu”
 
Yavuz Bahadıroğlu (Tarihçi-yazar): “Çok komikti gerçekten çok çocuksuydu. Kıyafetler o dönemin değil, kılıçlar aynı şekilde özellikle de ordu düzeni allak bullak. Ya bizimle oynuyorlar ya da kendilerini eğlendiriyorlar. Öyle bir ordu düzeni yok Osmanlı’da.. Önden deliler sınıfı gider arkasından akıncılar gider, arkasından süvariler, yayalar(ortamı temizlemek) için, sipahiler önde arkasında yeniçeriler... Dizide ise kimin nerede olduğu nereye gittiği belli değil, karmakarışık. Böyle bombardıman diye verdikleri iki çata patla olmaz, tarihi film böyle yapılmaz. Bu dizi film insanları oyalayıp, kandırıyorlar. Bunlar dizi diye kandırıyorlar. Tarihi gerçeklere tamamıyla zıt şeyler var. O dönemde kabzası daha farklı kılıçlar kullanıyorlardı, kalkanlar da farklıydı. Savaş kıyafetleri ve donanımı farklıydı. 500 bin dolara yazık oldu, o paraya tarihi sinema filmi bile yapılırdı.”
 
“Diziyi Cesur Yürek’le kıyaslamak yanlış”
 
Doç.Dr.Erhan Afyoncu (Tarihçi-Muhteşem Yüzyıl’ın eski danışmanı): “Türk milleti bu sahneleri Cesur Yürek’le karşılaştırıyor. Cesur Yürek’in bütçesi ne, bu dizinin ne? 500 bin dolar çok büyük bir para değil ki? Kimse 100-200 milyon dolarlık filmle 500 bin dolarlık bölümü kıyaslayamaz. Bir de Türkiye’de silah, kostüm alt yapısı yok. Benim bildiği atlar bile dışarıdan getirildi. Kendi imkan ve bütçesi içerisinde emek verilmiş, beğendim. Aşırı tenkit etmeden önce bunu göz önünde bulundursunlar. Yıkıcı tenkitler ekibi demorilize eder, gerek yok. Mesela savaş sahnelerinin havadan gösterilişi güzeldi. Eleştirmekten önce iyi niyetli bakıp ve bir üst versiyonu için ne yapmak gerekir diye düşünmek lazım.”