Hayatta her şeyin bir temeli vardır. Tarihe bakacak olursak bunu net bir şekilde görebiliriz.

Mesela, Roma Uygarlığının temeli, demokrasinin ilk filizlendiği, Pisagor, Tales, Aristo, Eflatun, Homeros ve Hipokrat gibi bilim adamlarını yetiştiren Antik Yunan Uygarlığıdır.

Bu günkü Avrupa Uygarlığınınki ise, Roma başta olmak üzere, Haçlı Seferleri ve Endülüs Emevi Devleti’ne komşu olmaları sebebiyle tanıştıkları birazcık İslam Uygarlığı esintisidir.

Osmanlı’nın temellerine gelirsek; Karahanlı, Gazneli ve Selçuklu’dan gelen Türk-İslam Kültürü ile komşu ve dindaş olmamız nedeniyle Fars, Arap;  Coğrafyasının bir bölümünün üzerine kurulduğumuz için de biraz Roma’dır.

Her iyi, güzel ve muhteşem olan şeyde böyledir bu. Sağlam bir temel ve işlevsel bir alt yapı…

Bundandır ki hiçbir başarı tesadüf olamaz. Mutlaka bir temelin, bir alt yapının üstünde yükselir.

Evet değerli dostlar,

Şimdi sizlere kısaca anlatmaya çalışacağım da böyle bir şeydir. Bir temeli, bir alt yapısı olan, yakından şahit olduğum bir başarı öyküsüdür.

Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bilimde başarı öyküsüdür bu.

Her şey yaklaşık on yıl önce, okulun o dönemlerdeki coğrafya öğretmenlerinden Filiz Tanrısevdi’nin danışmanlığını yaptığı  “Kirazlı Köyü’nde Organik Tarım” konulu projenin Tübitak İzmir Bölge Sergisi’ne seçilmesiyle başlar.

O tarihlerde çok önemli bir başarıdır bu. Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi ilk kez Tübitak-Bilim-Proje kavramlarıyla tanışmıştır.  Ve tanışmakla da kalmamış bölge sergisine seçilme başarısını göstermiştir.

Ardından yine başka bir Coğrafya Öğretmeni Hakan ÖRS bayrağı devralır.

 O’nun danışmanlığını yaptığı, Zekiye Nur Aslan ve Şeyma Bilgen’in hazırladığı “İncir Üreticilerinin Sahip Olduğu Tutum ve Davranışların Kuru İncirde Aflatoksin Oluşumuna Etkisi” konulu proje önce İzmir Bölge Sergisine seçilir ve burada da İzmir Bölge Üçüncüsü ödülünü alma başarısı gösterir.

Temelleri böylece atılmış olur bilimin.

Artık Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ufku açılmıştır.

İki azimli ve fedakâr coğrafya öğretmeni ile bir nevi Coğrafi Keşifler, daha doğrusu Bilimsel Keşifler gerçekleşmiştir.

Sonra diğer öğrenciler ve öğretmenler de heveslenirler Bilimsel projelerin ardı arkası kesilmez.

Coğrafya öğretmeni Hakan Örs artık bir nevi gönüllü TÜBİTAK Proje Koordinatörü olmuştur. Öğrencileri ve öğretmenleri sürekli teşvik etmektedir..

O’nun öncülüğünde ve okul idaresinin desteği ile Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde TÜBİTAK Bilim Fuarları düzenlenmeye başlanır. Son dört yıldır hemen hemen her branşda bilimsel projeler bu fuarda sergilenir.

O gün okul, tam bir panayır havasına girer. İkramlar, yarışmalar, eğlenceler düzenlenir. Öğrenciler bilimin kuru formül ve tanımlarından öte, somut veri ve sonuçlarından ve de o vesile ile düzenlenen oyun ve eğlencelerinden keyif alır. Böylece hem bilim kültürü, hem okul kültürü, hem de sağlıklı sosyalleşme yolunda önemli kazanımlar sağlanmış olur.

Ve sonra yavaş yavaş finale gelinir.

Öğrencilerimizden İzzet Şark’ın Matematik Öğretmeni Erhan Erdoğan danışmanlığında hazırladığı “Üçgenin Teğet Noktaları ile Oluşan Alan Bağıntıları, Doğrusallık ve Noktadaşlık İlişkileri” İsimli projesi İzmir Bölge birinciliği ve Türkiye üçüncülüğü ödülüne layık görülür.

Aydın Şehrinin bu yıl Tübitak’tan aldığı iki ödülden biridir bu. Diğer ödül de yine bir meslek lisesi olan Murat-Hale Küçükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Ece Abak ve Merve Azra Yılmaz ile danışman öğretmenleri Hüsnü Demirtaş'ın sosyoloji alanında hazırladıkları “Görme Engellilerde Kendi Kıyafetini Seçme ve Giyinme Becerisine Katkı Verme” isimli projedir.

Böyledir işte dostlar. Hiçbir başarı tesadüf değildir.

Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen, öğrenci ve idarecilerinin yaklaşık on yıllık bir çalışmasının, azminin, inancının ve fedakârlığının bir meyvesidir bu ödül.

Ha unutuyordum. O okulda neler mi oluyordu?

Gördünüz ya işte…  Güzel şeyler oluyor, güzel şeyler.

 

Sağlıcakla…

 

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA