Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde 2 yıl önce 19 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili 7 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme heyeti tarihi bir karara imza atarak grizu patlamasında maden sahibine de ceza verdi. Mahkeme heyeti, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile 2 sanığı 5'er yıl, 3 sanığı 6'şar yıl 8'er ay hapis cezasına mahkum etti. 1 sanık ise beraat etti. Ölen madencilerin yakınları cezaları yetersiz bularak tepki gösterdi.

Mustafakemalpaşa İlçesi'nde bulunan 'Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında, 10 Aralık 2009 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında, 19 madenci öldü. Facianın ardından Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan (59) ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan (45), Kasım Karataş (52), taşeron Fahrettin Şolpan (51) İşletme Müdürü Hayrettin Çelik (47) ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan (55) hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan dava açıldı. Maden ocağına işçi temin eden Ahmet Yalvaç (43) hakkında da dava açıldı. Tutuklu yargılanan Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan da daha sonraki duruşmalarda tahliye edildi.

3 SANIK KATILDI
Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ve karar aşamasına gelen yargılamanın bugün yapılan duruşmasına Nurullah Ercan, Orhan Latif Ercan, Kasım Karataş ve Ahmet Yalvaç katılmazken, diğer tutuksuz sanıklar Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan avukatlarıyla hazır bulundu. Ölen madencilerin yakınlarının da katıldığı duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını ve çok üzgün olduklarını belirttiler.

Sanıklar ifadelerinde patlamada yaşamını yitiren Ramazan Baştepe'nin olay anında gaz ölçüm aletini yanına almayarak ölçüm yapmadığını, yine kazada yaşamanı yitiren Mehmet Kuşoğlu'nun da çalışan işçileri güvenli bölgeye almadığını iddia ederek, beraatlerini istediler.

Yargılamaya bir saat ara veren mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı. Sanıklardan Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan'a önce 6 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti sanığın iyi halini dikkate alarak bu cezayı 5 yıla indirdi. Sanıklar Kasım Karataş ve Orhan Latif Ercan'a da 5'er yıl hapis cezası veren mahkeme, Bayram Erdoğan, Fahrettin Şolpan ve Hayrettin Çelik'i önce 8'er yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme 3 sanığın iyi halini dikkate alarak cezalarını da 6'şar yıl 8'er aya indirdi. Ahmet Yalvaç ise beraat etti.

ÖLEN MADENCİLERİN YAKINLARI TEPKİLİ
Duruşma sonrası tutuksuz sanıklar adliyeden koşarak uzaklaşırken, kararı az bularak tepki gösteren ölen maden işçilerinin yakınları ise baygınlık geçirdi. Bayılanlara adliye önüne çağrılan 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.

PATRONLAR DA CEZA ALDI
Ölen madencilerin avukatlarından Mehmet Çetin, "İhmaller sonucu meydana gelen bir kaza. Karara itiraz edeceğiz. Ancak bu cezalar bir nebze de olsa bizi teselli edebiliyor. Çünkü bugüne kadar patronlar hep beraat etmişler. Bugün patron diyebileceğimiz 3 sanık ceza aldı. Yargıtay onarsa en az 3'er yıl hapis yatacaklar" dedi. (DHA)