2007’deki Dağlıca baskınından sonra Maliye Bakanlığı, TOKİ ve Milli Savunma Bakanlığı arasında yapılan protokolle sınırdaki 150 karakolun yenilenmesi kararlaştırıldı.

Sarp dağların arasındaki bir vadide bulunan Yeşiltaş Karakolu da onlar arasındaydı. Şimdiye kadar baskın yemeyen ancak çevresinde bir çok çatışmanın yaşandığı karakol, aradan geçen beş yıla rağmen yenilenemedi.

‘Karakollar mezar gibi!’

Bir süredir Genelkurmay Başkanlığı ile TOKİ arasında devam eden karakolların güçlendirilmesi çalışması kapsamında yapılan düzenlemelerin henüz Dağlıca bölgesine ulaşmadığı ifade edildi. Bölgedeki iyileştirme çalışmalarına yönelik ihalenin bu yıl sonu tamamlanmasının öngörüldüğü kaydedildi. Yeni karakolların dış cephe ve çatılarında roket ve havan atışlarına karşı taş ve güçlendirilmiş betonarme duvar ile yanmaya karşı dayanıklı yapı elemanlarının kullanılacağı ve gözetleme kulelerinin daha yükseğe inşa edileceği ifade edildi. Askeri uzmanlar şu değerlendirmede bulundu:

- USAK terör ve güvenlik uzmanı Mehmet Yegin: 4,5 yıl önceki saldırıyla benzerlik taşıyor. Bu saldırıda birilerinin sorumluluğu olmalı, bunlar yargılanmalı. Bölgede karakol bulundurulması zaruriyse güçlü bir şekilde inşa edilmeli. Güçlü karakollar inşa edilirse burada bulunan askerler kendisini güvenceye almış olacak. Bir an önce yapılması gerekir. Saldırılar roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla yapılacağı için güçlendirme yeterli olacaktır. Karakolların şu anki durumu içeride kalan kişiye mezar olacak bir yapıda. Saldırının siyasi mesajı da var. Son dönemdeki gelişmeleri sekteye uğratma ve PKK’nın muhatap alınmasını isteme gibi mesajlar taşıyorlar.

- Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: Terör örgütü askeri ortamda yenilmediği sürece bu tür saldırılar olacaktır. Terör örgütünün bölge halkı üzerindeki baskısının ortadan kaldırılarak devlet otoritesinin tam olarak yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Bunun dışındaki arayışlar daha fazla terör saldırısının yaşanacağı bir sürece götürecektir. Karakolların güçlendirilmemiş olması bu konuya etki etmez. Çünkü karakoldakiler karakolun içinde durmuyorlar. Eğer duruyorlarsa etrafınızdaki alan hakimiyetini kaybetmişsiniz demektir. Amaç, karakolun etrafındaki gerekli tedbirleri almak ve alan hakimiyetini sağlamaktır. Daha sağlam betonlarla çevrili olması bu konuları etkilemez. Gözetleme ve dinleme postaları vasıtasıyla emniyet tedbirlerinin alınması gerekir.

Vatan/ Milliyet