Norveçli politikacı Gülay Kutal “Saldırganın Norveçli olduğu anlaşılana kadar geçen iki saatte bile Müslümanlara karşı tavırlar sertleşti. Eğer Norveçli çıkmasaydı çok büyük korku yaşanırdı” dedi.

Norveç’te cuma günü 76 kişinin ölümüyle sonlanan iki saldırının arkasında tüm dünya önce radikal İslamcı bir örgütün olduğunu düşündü fakat saldırganın Norveçli bir Hıristiyan olduğunun ortaya çıkmasıyla Avrupa’da yaşayan Müslümanlar derin bir nefes aldı, gözler yükselen aşırı sağa çevrildi. Norveç Sosyalist Sol Parti milletvekili adayı, Türk asıllı Gülay Kutal da saldırının ardından Milliyet’e yaptığı açıklamalarda, “saldırının arkasından bir Müslüman’ın çıkmasından korktum” dedi ve bu saldırıların Norveç ile orada yaşayan Müslümanlar’ı nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Norveçli olması çok rahatlattı

- Saldırganın Müslüman olmasından korktuk. Aklıma ilk gelen olasılık saldırganın Müslüman olduğuydu. 1-2 saat boyunca, olay anlaşılana kadar böyle bir üzüntü ve korku içerisinde yaşadım. O sırada görüştüğüm Türkler de aynı korku içerisindeydi. O, 1-2 saat içerisinde Müslümanların, Türklerin arkasından da laf atılmış.

- Eğer bu saldırının altından bir Müslüman çıksaydı kendimizi bambaşka bir krizin içerisinde bulacaktık. Saldırganın bir Norveçli olduğunun anlaşılması ile Müslümanlar arasında bir rahatlama oldu. Sadece Türkler değil aslında Norveçliler de “iyi ki saldırgan bizim içimizden biri” dediler. Çünkü eğer saldırgan Müslüman çıksaydı, bu ülkede bir başka kaos ortamı yaratacaktı.

Ülkenin masumiyeti kayboldu

- Türkler her ne kadar saldırganın Müslüman çıkmaması ile rahatlamış olsa da bu sefer de daha önceden olmayan bir endişe ortaya çıktı. Eylem tek kişilik görünse de arkasında bir oluşum var ve bu da Türkler arasında bir tedirginlik yaratıyor.

- Artık Avrupalı “Her Müslüman terörist değildir ama her terörist Müslümandır” söyleminden vazgeçecek.

- Norveç barışçıl ve sakindi, buna vahşi bir darbe indi, hiçbir şey artık aynı olmayacak. O bakirlik, masumiyet bir anda kayboldu.

Aşırı sağ internetten besleniyor

- Avrupa’da aşırı sağın yükselmesini internetle beraber, popülist sağın ırkçı söylemi de körükledi. Aşırı sağın teröre dönüşmesini engellemek için sanal alemde Müslüman karşıtı, faşist söylemler denetlenmeli ve sağcı politikacılar yorumlarında nefreti tırmandırmamalılar.

- Eğer polisin ihmali varsa bunun sebebi genel kanıdır. Kimse sağdan gelecek bir terör beklemiyordu, herkes İslami teröre yoğunlaşmıştı, eğer bir önlem alınmadıysa bu yüzden alınmadı.

- 1.5-2 ay içerisinde İşçi Partisi’nin gençlik kollarına katılımın rekor seviyeye ulaşacağını ve seçimlerde sol partilerin oylarının artacağını tahmin ediyorum.