Başbakan Erdoğan “27 Mayıs"ın olduğu dönemlerde 7-8 yaşında bir çocuktum. Babam Demokrat"tı. Hayat mecmuasındaki kapağı hiç unutamıyorum. Merhum Menderes idam sehpasına götürülüyor. 27 Mayıs ve 12 Eylül"e baktığımızda burada ben hesaplaşmanın ötesinde bir şey görüyorum. Şu anda hazırladığımız bu paket iade-i itibar sağlıyor” dedi

ANKARA- Başbakan Erdoğan dün akşam Habertürk TV"de “Sansürsüz Özel” programına katılarak gündeme ve özellikle de anayasa referandumuna ilişkin görüşlerini açıkladı:

* BU MİLLETİN ANAYASASI Millet darbe anayasasını bir kenara koyuyor. Yıllardır bu iradeyi bekliyordu. Biz bu adımı attık. Asıl değişikliğin de 2011 seçimlerinden sonra yapılacağını söylüyoruz. Bu milletin anayasasıdır. Muhalefet zorla bunu AK Parti projesi olarak sunuyor. Bu bir AK Parti projesi değildir. 2011 seçimlerinden sonra çok daha güçlü bir iktidar işbaşı yapacaktır. Bu güçlü iktidar da kapsamlı anayasa değişikliğini gerçekleştirecektir.

* UNUTAMADIĞIM FOTOĞRAF Ben 27 Mayıs"ın olduğu dönemlerde 7-8 yaşında bir çocuktum. Babam Demokrat"tı. O günleri kendisinden dinler o zamanlarda hele hele idam sehpasına götürüldüğü gazeteleri, mecmuaların.. Hayat mecmuasındaki kapağı hiç unutamıyorum. Merhum Menderes idam sehpasına götürülüyor. Unatamadığım tablolardan bir tanesiydi. Sonra merhum Özal"da gördüm. Özal da spor salonundaki konuşması esnasında o mermi kendisine isabet etmedi. Allahın verdiği canı kimse alamaz ifadesi... Siyasetin kaderinde buna benzer durumlar var. Bu yolda olabilecek hiçbir şey sizi bu yoldan yıldıramaz. Ben 18 yaşından itibaren siyasetin içindeyim. Yani yukarıdan inmedim. 27 Mayıs ve 12 Eylül"e baklığımızda burada ben hesaplaşmanın ötesinde bir şey görüyorum. Şu anda hazırladığımız bu paket zihniyet dönüşümünü yaparken iade-i itibar sağlıyor.

* IMF BİZİ SİYASETEN YÖNETEMEZ Egemen güçler IMF"nin kaynağını onlar yediler. Biz IMF ile anlaşma noktasında soru işaretlerini ortaya koyduğumuzda bunu daha fazla geciktirmeyin diye akıl veriyorlardı. Biz IMF ile her şeyden önce ortağız. IMF bize yöneten değil ortağı anlayışı ile bakacak. Bizi siyaseten yönetme noktasına giremez. IMF"nin başkanına da söyledim. Bize asla baskı yapmayın. Biz sizin istediğiniz anlamda bir değişiklik düşünmüyoruz. Neredeyse 3 yıl oluyor, biz IMF ile çalışmıyoruz.. Ne oldu? Biz teğet geçecek dedim. İnanın teğet bile geçmedi.

* İRTİCA SAFSATA İrtica noktasında bir safsata olduğu ciddi manada ortaya çıkıyor. İnancını yerine getiren insanları mürteci diye yaftalayanlar çok büyük zulüm yaptılar. İrticayı Akif"in dilinde şöyle anlatırım: “Zulmü alkışlayamam, zalimi sevemem”... Bu yapılanlara bu ülkede hep irtica dediler. Şimdi gerçekleri görüyorlar. Ben belediye başkanı olduğum gün, bütün otobüsler ikiye bölünecek dediler... Erkekler, bayanlar...Alkollü yerler kapanacak dediler... Eğlence dünyasında değişen ne var? Ben belediye tesislerinde alkol içtirmedim. Çünkü alkollü içki içiliyor diye insanlar gelmiyordu. Alkollü olan yerlerde var, git orada iç.

* TERÖRDE CANLANMA VAR Bakıyoruz terörde canlanma başladı. Bölücü terör örgütününü mazisini masaya yatırdığımızda ciddi manada şehitlerimizin yükseldiği zamanlar olmuş... Tekrar bir canlanma var. Güvenlik güçlerimiz elinden gelen gayreti gösteriyor. Hatalar yok mu, şüphesiz vardır... Buradan reyting sağlanıyor diye saldırmak doğru değil. Oturalım, konuşalım. Bunu medyada inşa etmek terör örgütünü güçlendiriyor.

* AKBİL"DE BERAAT ETTİLER Eline almışlar bir dosya konuşuyorlar. Belediye başkanlığı dönemimde 6 ya da 7 dosyam vardı. Ne zaman partiyi kurduk, dosyaların sayısı 52"ye çıktı. Bu dosyaların kalma sebebi, biz milletvekili olunca ki vekilliğime mani değildi, milletvekili olmamız hasebiyle kaldı. Bu ülkenin başbakanına kalpazan demeyi çok terbiyesizce görüyorum. Ona dava açacağım o ayrı mesele. Akbil davasında benimle birlikte olan arkadaşlarım beraat etmiştir.

* KARTELİ BİZ YIKTIK ("Kendi medyasını yaratmaya çalışıyor" eleştirileri üzerine) Onların hiçbirinin patronu ben değilim. Başbakan olmadan önce ben bunları bilmezdim. Reklam alacak bir telefon tehdit... Niye bana reklam vermiyorsun? Yahu mecbur muyum? Yani vermediği takdirde onun canına okudun. Ben de istiyorum ki medyada çoğulculuk olsun. Böyle tek başına egemenlik olmasın. Bu karteli de zannediyorum biz yıktık. Şimdi artık birbirini kontrol edebilen bir yapı var. Düşünce bazında da bir güzellik bana göre geliyor.

* SİLAH ÜLTİMATOMU İDDİALARI ABD Türkiye ilişkileri tarihin zirvesindedir. Biz aramızda gayet sıcak ifadeler kullanırız. Bana arkadaşım der. Bizim toklaşırken olan resmimizi bile bizim aleyhimize kullandılar. Silah alışverişinde bazı sıkıntılar kendi ülkelerin iç sorunlarıdır. Biz insansız hava aracını kendimiz üretir hale geldik.

* EKSENİN KAYDIĞI YOK Tilki yetişmediği üzüme koruk dermiş. Eksenin kaydığı yok. Su yatağında akmaya başladı. Bundan rahatsız olanlar var. Türkiye güçleniyor. Şimdi MHP"nin halini düşünün. Hep Türk iş dünyası... Ama 3.5 yıl TİKA Sayın Bahçeli"ye bağlı olarak çalışmıştır. Biz Orhun Anıtları"na kadar gittik. 46 km yolu TİKA ile birlikte yaptık. Balkanlar"da TİKA"nın yoğun çalışması var. Kim tarihine sahip çıkıyor? Biz sahip çıkıyoruz.

* YAŞ"TA ANORMALLİK YOK YAŞ gayet güzel bir şekilde yapıldı. Konuşulanların hepsi dışarıdan söylenenler... Tabii YAŞ da kendi yapısı içinde, yani ismi üstünde... Burada kararlar çıkar, burada karalar çıktıktan sonra Genelkurmay Başkanı çıkacaksa, Bakanlar Kurulu"nun, Cumhurbaşkanının onayıyla... Bazı isimler üzerinde mutabakat sağlayamadık. Bunu müdahale olarak değerlendirmeyelim de... Başbakan olsun, cumhurbaşkanı olsun yetkilerini kullanabilirler. Anormal bir şey değil. Teamül dendiği zaman bu şık değil. Bir ordu, teamüllerle değil, yasalarla yönetilir.