Yozgat Ticaret İl Müdürü İbrahim Akdaş, tüketicilerin aldıkları ürün ve hizmet konusunda yaşadıkları sıkıntıları tüketici hakem heyetine ulaştırma konusunda bilincin her geçen gün arttığını söyledi. Yozgat tüketici hakem heyetine 2015 yılında 9 bin 343 şikayetin geldiğini ifade eden Akdaş, “Geçen yıl 8 bin 962 vatandaşımız kredi kullanımında bankaların kendilerinden dosya masrafı aldığı yönünde şikayette bulunmuştu. Bu yıl bu şikayet azaldı” dedi.

Bu yıl da cep telefonu konusunda tüketici şikayetlerinin geldiğini ifade eden Akdaş, “Cep telefonu alındıktan sonra 6 ay içerisinde arıza yaptığında tüketicimiz iade edip telefon ücretini isteyebilmektedir. Yine garanti süresi içerisinde aynı arızadan iki ve daha fazla arıza yaptığında, farklı arızalardan ise 4 ve üzerinde arıza olunca yine tüketicimiz telefonu iade edip ücret talebinde bulunabilir. Birçok vatandaşımız bunu bilmiyor” dedi.

Bu yıl 14 Ekim itibariyle bin 730 tüketici şikayetinin geldiğini belirten Akdaş, “Vatandaşımızdan isteğimiz aldığı ürün ile ilgili mutlaka faturasını, garanti belgelerini alsınlar ve kaybetmesinler. Garanti bitse dahi ürünün garanti belgesini saklasınlar. Çünkü bezen üretici firma daha sonraki yıllarda ürünle alakalı olarak bir arızanın kendilerinden kaynaklandığını belirtip ürünü toplayabiliyor. Kargo ile gelen ürünleri mutlaka kargo görevlisinin yanında açıp, alınan üründe fiziki darbe olup olmadığını kontrol etsinler. Kapıdan satışlarda mutlaka belge alınmalıdır. İnternet alışverişlerinde ise güvenmedikleri sitelerden kredi kartı ile alışveriş yapmasınlar. Cep telefonlarını kişinin isteği dışında abone yapılıp ücret tahsili yapılabiliyor. Bunu önlemek ve mağdur olmamak için cep telefonlarında mobil ödemesinin kapatılması vatandaşımız açısından önemlidir. Bazı vatandaşlarımız özellikle kredi kartı aidat ücretinden şikayette bulunuyor, banka ise itiraz ediyor. Bu sebeple vatandaşlarımız bankalardan aidatsız kredi kartı talep edebilir” diye konuştu.