Peynirin içinde bulunan 'phenylethylamine' adlı bir kimyasal maddenin, kan dolaşımını hızlandırdığı ve kandaki glikoz seviyesini yükselterek beyne yoğun şekilde aşk sinyalleri gönderdiği ortaya çıktı.

Sabahları kahvaltıların vazgeçilmezi, akşamları ise rakının ve şarabın yanında keyfe hizmet eden peynir hakkında bilmeniz gerekenleri Touch İstanbul dergisinden Tuğba Yağız araştırdı:
Peynir; protein, mineraller ve vitaminler bakımından zengin bir kaynak olup A, B ve E vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor içerir.
Özellikle beyaz peynir ve lor, protein açısından çok zengindir.
Kolesterol oranı düşük olan peynir, kolay hazmedilir. Hatta bazı ülkelerde peynir, yemekten sonra tüketilir çünkü diğer yiyeceklerin hazmedilmesini de kolaylaştırır.

KARAKTERİ DE İNSAN GİBİ
100 gram tam yağlı beyaz peynirde 260 kalori bulunurken, light beyaz peynirde 179 kalori bulunuyor. 100 gram tam yağlı taze kaşar peynirde 353 kalori, light taze kaşar peynirde ise 259 kalori mevcut.
Türkiye'de yaklaşık 200 çeşit peynir var. Bunların sadece beş tanesi ülke adına tescillendi: Erzincan tulum peyniri, Ezine peyniri, Edirne beyaz peyniri, Erzurum civil peyniri ve hellim peyniri.
Peynir tabağı hemen her tür şarabın yanında servis edilmesine rağmen, beyaz şarapla tüketilmek için daha uygundur. Beyaz şarap her türlü peynire yakışırken, kırmızı şarap ise tuzlu peynirle tüketildiğinde ağızda acımsı bir tat bırakır. Bunun yanında peynir, rakı ve biranın vazgeçilmezidir.

ODA SICAKLIĞI GEREK
Bilim adamları peynirin içinde bulunan "phenylethylamine" adlı bir kimyasalın kan dolaşımını hızlandırdığı ve kandaki glikoz seviyesini yükselterek beyne aşk sinyalleri gönderdiğini söylüyor. Eldeki bu bilimsel veri İtalyan ve Fransızların dünyanın en güzel peynirlerini üretmenin yanı sıra; sahip oldukları ateşli aşık namını da bir nebze açıklıyor.
Ambalajı açıldıktan sonra buzdolabına konulan peynirleri, hava ve nem ile temas etmeyecek şekilde saklamak gerekir.
Peynir yemeden önce aromasının ve tadının en belirgin şekilde ortaya çıktığı oda sıcaklığına getirilmesi önerilir.

DÜNYANIN EN PAHALI PEYNİRİ HANGİSİ?
İsviçre ve Fransa peynirleriyle ünlü iki ülke olmasına rağmen, en pahalı peynir İspanya'da... İki kilogramdan daha azı 4 bin Euro'ya satılan İspanyol peyniri Cabrales, dünyanın en pahalı peyniri.

İDEAL PEYNİR TABAĞI İÇİN
İdeal bir peynir tabağı hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar şunlar:
Peynirler üçgen kesilmeli ve sivri uçları tabağın dışına bakacak şekilde yerleştirilmeli. Hafif lezzetli olanlardan daha keskin tatlı olanlara doğru bir dizilim olmalı.
Layığına uygun bir peynir tabağının olmazsa olmaz peynirleri: Taze peynir, koyun veya keçi peyniri, Brie ya da Camembert gibi beyaz küflü yumuşak peynirler, Gouda, emmental gibi kırmızı küflü yumuşak peynirler, parmesan, rokfor ve gorgonzoladır.
Peynirin yanında; taze, esmer, gevrek kıvamında kabuklu ekmekler tercih edilmelidir.
İtinayla seçilmiş bir şarabın yanı sıra peynir tabağına eşlik edebilecek ürünleri ise; kraker, peksimet ya da, ceviz, badem gibi çeşitli kuruyemişler; incir ve üzüm gibi meyveler; maydanoz, rezene gibi yeşillikler olabilir.