Van Bölge İdare Mahkemesi, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında yolların kardan kapalı olması nedeniyle hayatını kaybeden 3 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümünde ihmali olduğu iddia edilen 4 kurum hakkında soruşturma izni vermeyen valilik kararını kaldırdı. Van Valiliği İl İdare Kurulu ile Gürpınar İlçe İdare Kurulu tarafından Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmesi talebinin reddedilmesi üzerine yapılan itiraz sonuçlandı. İdare Mahkemisi 4 kurum hakkında soruşturma izni verdi.

'MEMURU KORUYORLAR' 
Kararı değerlendiren Van Baro Başkanı Murat Timur, "Ön incelemede olayla ilgili ciddi deliller varsa, somut bilgi belge varsa takdir hakkının bu soruşturma yönünde kullanılmasıdır. Ancak bu kadar ciddi deliller varken memuru koruma güdüsüyle karar verilmesi, soruşturmanın etkin şekilde yürütülmesine valiliğin engel olması kabul edilecek bir durum değil" dedi.

'OLASI KAST'TAN DAVA
Dosyayla ilgili kamuoyunun etkin bir soruşturma beklediğini, kamu vicdanını zedeleyecek bir tutumun adalete olan algıyı da ciddi şekilde zayıflatacağını belirten Timur şöyle konuştu: "Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı çok önemlidir. En azından adalete olan anlayışı bir nebze kaldırabilecek nitelikte. Beklentimiz, savcılık soruşturmasının bir an önce tamamlanıp dava açılması. Ama 'taksirle ölüme sebebiyet'ten değil, 'Olası kasttan' dava açılmalı. Beklediğimiz sonuç çıkmazsa, Anayasa Mahkemesi ve AİHM müracaat edeceğiz." Timur, kararın ardından 112 Komuta Kontrol Merkezi, köyün bağlı olduğu askeri birlik, özel idare ve karayolları hakkında soruşturma açılacağını anımsattı. Muharrem Taş'ın babası Abdulvahap Taş ise oğlunun ölümünde sorumluluğu bulunanların yargı önüne çıkarılması için sonuna kadar mücadele edeceğini söyledi.

BABASI SIRTINDA TAŞIMIŞTI
Van'a 16 kilometre uzaklıktaki mezrada yaşayan Taş ailesinin 3 yaşındaki çocukları Muharrem Tay, 1 Şubat 2014'te rahatsızlandı. Yüksek ateş ve öksürüğü olan çocuk, mezra yolunun kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemedi. Aile ilgilileri telefonla arayarak yardım istedi. Yardım ulaşmayınca minik Muharrem, aynı gece 02.30 civarında yaşamını yitirdi. Çocuğun torbaya konulan cenazesi, yakınlarının sırtında Van'a getirildi. Otopsiden ise küçük Muharrem'in zatürreden öldüğü belirlendi.