Yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin için 17 Mayıs"ta düzenlenen anma töreninde, yargıçların konuşması gerektiğini savununca gündeme gelen Danıştay 7"nci Daire Başkanı Turgut Candan Danıştay Başsavcılığı"na seçildi.

DANIŞTAY Başsavcılığı"na, 17 Mayıs"ta yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin"i anma gününde yargıçların konuşması gerektiğini savununca gündeme gelen Danıştay 7. Daire Başkanı Turgut Candan seçildi. 63 yaşındaki Candan, yaş haddinden emekliye ayrılacağı için iki yıl başsavcılık yapacak. Yılmaz Çimen"in 25 Mayıs"ta yaş haddinden emekliye ayrılması üzerine 31 Mayıs"ta başsavcılık için seçimlere başlanmıştı. Candan, Danıştay 4"üncü Dairesi Başkanı Engin Kumrulu ve 8"inci Daire Üyesi Sinan Tunca ile yarışıyordu. Dört yıllığına bu göreve seçilen Candan, yaş haddinden emekliye ayrılacağı için bu görevde ancak iki yıl kalabilecek. Candan, Özbilgin"i anma günü nedeniyle Danıştay"da düzenlenen törende yaptığı sert ve duygusal konuşma ile dikkat çekmişti. Candan 17 Mayıs"taki törende şunları söylemişti:

Sen de bilirsin Mustafa

“Konuşan kanunlarsa, hukuksa, yargıç ne zaman konuşacak? Sen de bilirsin Mustafa, bize daha hukuk fakültesinin ilk yılında öğretmişlerdi, yargıcın hukukun, adaletin, hukuk devletinin bekçisi olduğunu. Eğer yargıç yalnızca kararlarında konuşacaksa, yargılama yetkisinin gerçek sahibi yüce ulusa, bekçilik görevinin tehlikede olduğunu kararlarında nasıl anlatacak? Hukuk fakültelerimizin sayısı sevindirici biçimde 58 oldu. Bunlardan sadece biri ile bazı hukukçular bireysel olarak tepkilerini göstermektedirler. Eğer yargıç konuşmayacaksa bunca hukuk fakültesinin, baro ve sivil toplum örgütlerinin çoğunluğunun suskun kaldığı bu ortamda, başı sıkıştığında ilk gideceği yer hukuk olan yüce ulusumuz, nasıl öğrenecek adaletin gücünün, gücün adaleti olmak üzere olduğunu?”

1997"de üye oldu

1947"de Ankara"da doğan Turgut Candan, Ankara Gazi Lisesi"ni bitirdi, 1969"da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nden, 1979"da Paris Uluslararası Kamu Yönetimi Enstitüsü"nden mezun oldu. Kamu görevine ilk kez 27 Mart 1970"te Çalışma Bakanlığı iş müfettişi olarak başlayan Candan, 31 Ocak 1973"te Danıştay tetkik hâkimliği, 31 Ekim 1988"de Danıştay savcılığı görevine atandı. Candan, 26 Mayıs 1997"de de Danıştay üyeliğine, 31 Mayıs 2005"te Danıştay 7"nci Daire Başkanlığına seçildi. Fransızca bilen Candan"ın 2 çocuğu var. (Hürriyet)