New York Times gazetesi, Yönetim yetkililerine dayanarak Suriye hükümetinin çöküşünün nasıl yönetileceği konusunda Türkiye ve İsrail yetkilileriyle görüşmeler yapıldığını öne sürdü. 

New York Times, ABD'li yetlililere atfen "Obama Yönetimi, şimdilik Suriye krizine diplomatik bir çözüm bulma çabalarından vazgeçti ve bunun yerine Suriye Cumhurbaşkarnı Beşar Esad'ın hükümetini zorla devirmek amacıyla isyancılara yardımı artırıyor ve benzer görüşleri olan ülkelerin bir koalisyonu oluşturmaya yönelik çabalarını kat kat çoğaltıyor" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti: "Yönetim yetkilileri, Türkiye ve İsrail'deki yetkililerle Suriye hükümetinin çöküşünün nasıl yönetileceğine ilişkin görüşmeler yapıyor. Savunma Bakanı Leon Baretta, İsrailli savunma muhataplarıyla kısmen Suriye krizini görüşmek üzere önümüzdeki birkaç gün içinde İsrail'e gidecek." 

NYT, Beyaz Saray'ın halen geniş acil durum planlarını ele almak üzere her gün yüksek düzey toplantıları gerçekleştirdiğini, görüşülen konuların arasında Suriye'nin "büyük kimyasal silah stokları"nın ve her iki tarafa kitlesel vahşetten kaçınmalarına yönelik net uyarıların gönderilmesinin de bulunduğunu kaydetti. 

-KİMYASAL SİLAHLAR KONUSUNDA İSRAİL İLE "DÜZENLİ" TEMASLAR- 

ABD'li yetkililerin, Yönetimin, İsrail'in Suriye'deki kimyasal silah stoklarını yok etmek amacıyla nasıl hareket edebileceğiyle ilgili olarak bu ülkeyle "düzenli" görüşmeler yapıldığını söylediklerini belirten gazete, "Yönetim yetkilileri, isyancı güçlere silah sağlamayacaklarında ısrar ediyorlar. Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar zaten bu çabaları finanse ediyor" diye yazdı.
Buna karşın haberde ABD yetkililerinin ABD'nin, daha fazla haberleşme eğitimi ve ekipmanı sağlayacağını, isyancıların da bir miktar istihbarat desteği almalarının mümkün olduğunu söyledikleri kaydedildi. 

-"ABD, ARAPLAR VE TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ, DENGEYİ İSYANCILAR LEHİNDE DEĞİŞTİRİR"- 

NYT, ABD yetkililerinin isyancıların birbiriyle iletişimi ve operasyonların koordinasyonunu iyileştirerek isyanın komuta ve kontrolünü güçlendirilmesiyle son dönemdeki başarılarına ivme kazandırmayı amaçladıklarını söylediklerini ifade etti. Gazete şöyle devam etti:
"Üst düzey bir Obama Yönetimi yetkilisi, Cuma günü 'son birkaç ayda muhalefetin güçlendirildiğini göreceksiniz. Şimdi bunu hızlandırmaya hazırız' dedi. Yetkili, ABD, Arap hükümetleri ve Türkiye'nin Suriye muhalefetine desteğinin dengeyi isyancılar lehinde değiştireceğinin umulduğunu ifade etti." 

-"KONTROLLÜ YIKIMLARDA OLDUĞU GİBİ, BİR ŞEYLER TERS GİDEBİLİR"- 

Haberde üst düzey yetkililerinin bu değişikliklerin, Rusya'nın Esad'ın iktidardan uzaklaştırılmasının sağlanmasını katı şekilde reddettiği BM Güvenlik Konseyi'ndeki bir dizi başarısız sonuc yanıt oluşturduğunu söylediklerine de dikkat çekildi.
NYT, Washington Enstitutüsü'nden Suriye uzmanı Andrew Tabler'in "Esad rejiminin kontrollü yıkımının peşindeyiz. Ancak her türlü kontrollü yıkımlarda olduğu gibi bir şeyler ters gidebilir" değerlendirmesini de aktardı. 

 

Kaynak: ANKA