ERZURUM'da Nur cemaetinin önde gelen isimlerinden "Kırkıncı Hoca" olarak bilinen Mehmet Kırkıncı'nın dergahı soyuldu. Pencere demirlerini keserek Kırkıncı Dergahı'na giren hırsızlar, kütüphane çekmecesinde zarf içinde duran 20 bin dolar ile 8 bin lirayı çaldı. Dergah girişindeki güvenlik kamerası tarafından görüntülenen 4 zanlı, polis tarafından yakalandı ve bunlardan Samet B. tutuklandı.
Olay, geçen 24 Ocak cumartesi gecesi meydana geldi. Dervişağa Mahallesi Tahtacılar Caddesi'nde Dervişağa Camii'nin karşısında bulunan tarihi Karanlık Kümbet'in bitişiğindeki Kırkıncı Hoca'nın dergah olarak kullandığı iki katlı binaya gelen 4 kişiden 2'si dışarda gözcülük yaparken, diğer 2'si pencerenin demir korkuluklarını testereyle kesti. Pencereden giren hırsızlar, gece kimsenin olmadığı dergahın kütüphanesine yöneldi. Çekmeceleri karıştırmaya başlayan zanlılar zarf içinde buldukları 20 bin dolar ile 8 bin lirayı alarak kaçtı.
HIRSIZLARDAN BİRİ CEMAATTEN
Sabah namazı için gelip dergahı açan görevliler, pencere demirlerinin kesilerek içeri girildiğini görünce, Kırkıncı Hoca'nın oğlu Aldulhekim Kırkıncı'ya haber verdi. Abdulhekim Kırkıncı da hemen polise ihbarda bulundu.
Olay yerine gelip inceleme yapan polis, dergahın girişindeki güvenlik kamerası görüntülerinin kayıtlarını aldı. Görüntüleri inceleyen polis, içeri giren 2 kişiden birini montundan tanıdı. Çeşitli suçlardan sabıkası bulunan Samet B."nin yakalanmasının ardından, dergah soygununa katıldıkları idiasıyla Yunus A., Yunus B. ve Rıdvan D.'yi gözaltına aldı.
Haklarında yasal işlem yapılarak adliyeye sevk edilen zanlılardan Samet B., nöbetçi mahkemece tutuklandı. Samet B."ye yardım ettikleri öne sürülen Yunus A., Yunus B. ve Rıdvan D. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Zanlılardan birinin dergaha gidip gelen cemaatten olabileceği, bu kişinin hırsızlık sırasında arkadaşlarını kütüphaneye yönlendirdiği iddia edildi. Ancak zanlılar ifadelerinde cemaatler bağlantıları olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi vermedi. Zanlılardan Samet B.'nin üzerinde çalıntı paranın miktarı açıklanmayan bir kısımının bulunduğu belirtildi. Konuya ilişkin cemaatten de açıklama yapılmadı.

Mehmet Kırkıncı kimdir

ERZURUM merkeze bağlı Güllüce Köyü'nde 1928 yılında doğan Mehmet Kırıkıncı, 1955 yılında Said Nursi ile Isparta"da tanıştı. Bundan bir yıl sonra da Fethullah Gülen"le tanıştı. Dini bilgileri bu iki kişiden alan Mehmet Kırkıncı, Erzurum'daki tarihi Karanlık Kümbet'in bitişiğindeki iki katlı evinde dini dersler verdi.
Mehmet Kırkıncı daha sonra buradan taşınırken, binayı dergah olarak kullanmaya başladı. Nur Cemaati"nin önde gelen isimlerinden olan Mehmet Kırkıncı, Erzurum'da kendi cemaatini oluşturdu.
Erzurum'da "Kırkıncılar" olarak bilinen cemaatin lideri olan Mehmet Kırkıncı, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Milli Güvenlik Konseyi ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren"e mektup yazarak, dini güçlendirmenin, milleti güçlendirmek olduğunu söyledi. Kırkıncı Hoca, dine ve ahlaka önem verilmesini, okullarda zorunlu olarak din dersi okutulmasını önerdi.
Yayımlanmış çok sayıda dini içerikli kitabı bulunan Mehmet Kırkıncı, iki dönemdir AKP Erzurum Milletvekili olarak TBMM"de görev yapan Muzaffer Gülyurt'la yakınlığıyla da biliniyor.
Kırkıncı cemaati, ekonomik olarak bölgede etkili bir topluluk olarak görülüyor. Cemaate ait Erzurum'da özel ilköğretim okulu, kitap- kırtasiye ve mobilya mağazaları bulunuyor.


MİLLİYET