Meydandaki çok az sayıdaki vatandaşa seslenen Kurtulmuş, 'Gönüllü birliktelik projesi'nden bahsetti.
 
Halkın Sesi (HAS) Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "Diğer partiler sürekli birbirleri ile kavga ederken, birbirlerini aşağılayarak, hakaret içeren sözler söylerken, Türkiye'nin, Batman'ın, Diyarbakır'ın, Siirt'in, Elazığ'ın sorunları bir kenarda duruyor" dedi.
 
Kurtulmuş, HAS Parti Batman Milletvekili Adaylarını tanıttıktan sonra, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu. Türkiye'nin iki temel meselesine değinen Kurtulmuş, "HAS Parti, bu iki maddeyi 12 Haziran akşamı iktidara gelecek bir parti gibi hazırlanarak, seçim beyannamesine koymuştur. Bunlardan ilki bu bölgeyi de ilgilendiren, bu halkın tümünü ilgilendiren, Türkiye'de siyasi ve hukuki reformların biran evvel gerçekleştirilmesidir. Böylece bu ülkede herkesin hakkının hukukunun alındığı, herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olduğu yeni Türkiye'yi hep beraber inşa etmektir, hep beraber kurmaktır. Diğer partiler sürekli birbirleri ile kavga ederken, birbirlerini aşağılayarak, hakaret içeren sözler söylerken, Türkiye'nin, Batman'ın, Diyarbakır'ın, Siirt'in, Elazığ'ın sorunları bir kenarda duruyor'' diye konuştu.
 
nup.jpg
 
Kurtulmuş, Has Parti'nin kavga etmeyen, kutuplaştırmayan, düşman ilan etmeyen, bu ülkedeki bütün insanları bir ve beraber gören bir anlayışla, yoluna devam ettiğini kaydetti. Bunun için de halktan büyük bir ilgi, büyük bir teveccüh gördüklerini anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
 
''Diğer partiler sadece karşı tarafın ayağına çelme takmaya çalışırken, biz Türkiye'de eşit ve özgür yurttaşlığa dayalı yeni bir Türkiye inşa etmeye çalışıyoruz. Bunun için Türkiye'nin önemli ve en yakıcı meselemiz olan Kürt sorununu çözmek için, Gönüllü Birliktelik Projesi adını verdiğimiz, bir toplumsal barış projesini, bütün Türkiye'ye takdim ediyoruz. Biz Türkler, Kürtler, Çerkezler, Lazlar bu topraklarda yaşayan insanlar, gökten zembille 2011 yılında bu topraklara indirilmedik. Biz Türkler ve Kürtler Selahattin Eyyubi'nin, Kılıçaslan'ın ve Ahmed-i Hani'nin çocukları olarak bu topraklarda bin senedir birlikte barış içerisinde yaşıyoruz. Kıyamete kadar da barış içerisinde yaşayacağız. Barışın yolu kardeşlikten geçiyor ama, kuru kuruya kardeşlik de barışı getirmiyor.''
 
YENİ ANAYASA
 
Kurtulmuş, kardeşler arasında bile başarı sağlamak için adalete ihtiyaç olduğunu, bunun için işe önce anayasadan başlayacaklarını bildirdi. Kurtulmuş, "Halkın seçtiği temsilcilerden oluşan bir anayasa meclisi oluşturulacak. Batman, Diyarbakır, Tunceli, İstanbul, Kocaeli, kimi gönderiyorsa o gelecek ve oturacak bu millet kendi anayasasını yeni baştan sona kadar, A'dan, Z'ye özgürlük içerisinde bir anayasa yapacak.
 
Bunu önemsiyoruz çünkü, birinci meclis Türkiye'nin en demokratik anayasasını yapmıştır. 1921 Teşkilatı Esasiye'si. Niçin? Çünkü, birinci mecliste halkın birebir temsilcileri var. Hep beraber oturmuşlar, bu ülkenin tapusu olan anayasasını yazmışlar. Sonra, 1924'e bir ihtilal olmuş, bizim Mehmetlere hep nöbet düşmüş, bizim Mehmetleri bölümlere ayırmışlar, 'sen Türksün, sen Kürtsün, sen Alevisin, sen Sünnisin, sen dindarsın, sen az dindarsın' demişler. Hepsini kendi gettolarına koyup, üstüne de kapıları kilitlemişler. İşte HAS Parti; bu milletin kapılarını açıyor, bu milletin kendi kilitlerini kırmasını vaat ediyor. Kendi anayasasında bunu yapacaktır. Sonra 1961, 1982 Anayasası, ortaya birinci sınıf vatandaşlar çıkmış, ikinci sınıf vatandaşlar çıkmış. Hatırlayacaksınız önemli bir komutan bunu söylemiştir; 'özde vatandaş, sözde vatandaş' diye. Gerçekten 1982 Anayasa'sının ruhu özde ve sözde vatandaş ayırımını yaptığı için bu memlekete insanların bir kısmı kendisini ikinci sınıf vatandaş olarak hissediyor. Kürtler kendisini ikinci sınıf vatandaş hissediyor. Aleviler ikinci sınıf hissediyor. Azınlıklar ve gerçekten dinini, diyanetini yaşamak isteyen vatandaşlar da kendisini ikinci sınıf vatandaş olarak hissediyor. Özde ve sözde vatandaşların olmadığı yeni bir Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu.
 
''ANADİL, ANA SÜTÜ KADAR HELALDİR''
 
Kurtulmuş, Sayın Başbakan'ın 'Hayalim var, İstanbul'a kanal açacağız' sözünü hatırlatarak, kendi hayallerinin de Batman'ın merkezinde işsiz güçsüz dolaşan gençlerle, bütün gününü kahvehanelerde yoksulluk içerisinde tüketen yurttaşlarla, özgür ve eşit bir Türkiye'yi kurmak olduğunu belirtti. Herkesin kendisini nasıl tanımlıyorsa öyle yaşayacağını kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi:
 
''Herkes dinini istediği gibi yaşayacak. Kendisini istediği gibi tanımlayacak, devletin istediği gibi değil. Herkes kendi anadilini istediği gibi konuşacak. Çünkü anadili, ana sütü kadar helaldir. Bunu engellemeye kimsenin hakkı yoktur. Hep beraber eşit ve özgür bir Türkiye'yi kuracağız. Türkiye'ye temel vaadimiz biri yer bakar ekonomisine son vereceğiz. 20 milyon insanımız yoksulluk sınırlarının altında yaşıyor. Türkiye'de bazı şehirlere geliyorsunuz, nüfusun yarısına yeşil kart verilmiş, evlerimizin önüne kömürler, iki kilo makarna, iki kilo pirinç konuluyor. Batman'ın zenginlik kalesi olan TPAO aşağı doğru gidiyor, taşeronlaştırılıyor ve artık insanlara iş vermiyor. Bu bölge dünyanın en güzel tütününü üreten bir bölgeydi. Şimdi tütün ekilmiyor, tütün bitmiş vaziyette. Niçin? bizim Batmanlı Ahmetler, Mehmetler tütün satmayacak. Elin gavuru gelecek Virginia tütününü burada satacak, sizde onu içeceksiniz diye, tütünü mahvettiler. Oyunun adı da sağcılar, solcular oyunu, Türkler, Kürtler oyunu, şunlar bunlar oyunu. Bu oyunu bozmak için HAS Parti vardır ve bizim Mehmetleri nöbetten kurtarmak için bizim parti vardır. Biz iktidara geldiğimizde 3 temel yanlışa düşmeyeceğimize söz veriyoruz. Asla firavunlaşmayacağız, karunlaşmayacağız ve belamlaşmayacağız'' (İHA)