Bir ihbarı değerlendiren Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Bahçelievler'de hurda metal alım satımı yapılan bir iş yerine operasyon düzenledi. İş yerinde yapılan incelemelerde, füze yapımı ve nükleer enerji santrallerinde kullanılan 50 kilogram zenginleştirilmiş alüminyum ele geçirildi. Operasyonda eski bir milletvekilinin akrabası olduğu ileri sürülen iş adamı E.M. gözaltına alındı.
Altın külçesi büyüklüğünde 50 ayrı kalıp alüminyumu ele geçiren polis, şirket yöneticisinden ürünün evraklarını istedi. Polislere ürünün zenginleştirilmiş alüminyum olduğunu söyleyen E.M.'nin alüminyumu kaçak getirttiği belirlendi. Alüminyumun resmi belgeleri gösterilemeyince polis kalıplara el koydu. Alüminyumu Rusya'dan kaçak yollarla getirdiği öğrenilen E.M.'nin bunları İran'a satmayı planladığı ortaya çıktı.

DEĞERİ 86 MİLYON EURO

Füze yapımı ve nükleer enerji santrallerinde kullanılan zenginleştirilmiş alüminyumdan alınan bir parça, Nükleer Araştırma Merkezi'ne gönderildi. Burada yapılacak incelemenin ardından alüminyumun radyoaktif tehlikesi olup olmadığı ortaya çıkacak.

Zenginleştirilmiş alüminyumun Türkiye'de kullanım alanı bulunmadığı için İran'a götürülmeye çalışıldığı belirlendi. Şüphelinin zenginleştirilmiş alüminyumun değerinin 86 Milyon Euro olduğunu söylediği de belirtildi./yeni şafak