Almanya"nın Baden-Württemberg eyaletindeki seçimler, "nükleer referendum"a dönüştü. Başbakan Merkel"in partisi, nükleer endişeleri yatıştıramayınca eyaleti 58 yıl sonra kaybetti

Almanya"da muhafazakârların kalesi olarak görülen Baden-Württemberg eyaletinde yapılan seçimlerde, Başbakan Angela Merkel"in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU) 58 yıl sonra ilk defa yenilgi aldı. En büyük başarıyı ise Cem Özdemir"in eş başkanlığındaki Yeşiller Partisi nükleer enerji karşıtı seçim kampanyasıyla elde etti. Dört nükleer reaktörün bulunduğu eyaletteki seçimde Japonya"daki nükleer kriz belirleyici oldu. Bu seçim Merkel yönetimi için bir "referandum" olarak görülüyordu.

Sandıkların kapanmasından sonra ortaya çıkan resmi olmayan sonuçlara göre, CDU ve koalisyon ortakları Özgür Demokratlar (FDP) yüzde 43, Yeşiller ve Sosyal Demokratlar yüzde 48.5 oy aldı. Stuttgart merkezli eyalette Japonya depreminden sonra ortaya çıkan krizin ardından nükleer santraller kilit konu haline gelmişti. Merkel ise Almanya"nın nükleer programını güvenlik gerekçesiyle üç ay askıya almasına rağmen dört reaktörün bulunduğu eyaletin endişelerini giderememişti.

İlk Yeşil eyalet başbakanı

Çevreci politikaları esas alan Yeşiller ise yürüttüğü nükleer enerji karşıtı seçim kampanyasıyla büyük başarı elde ederek oylarını bir önceki seçimlere göre 13 puan arttırdı. Geçen seçimlere göre oylarını arttıran tek parti olan Yeşiller yüzde 24.1 oranında oy aldı. Eyalette Yeşiller ile Sosyal Demokratların koalisyon kurarak iktidara gelmesi beklenirken Sosyal Demokratların eyalet parlamentosunda daha az sayıda sandalye elde etmesi nedeniyle Almanya tarihinde ilk kez bir eyaletin başbakanı Yeşiller"den olacak. Yeşiller"in Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Oylarımız üçe katlandı. Bu başarıyı ben bile beklemiyordum. İlk defa Yeşillerden bir eyalet başbakanı olacak. Bu tarihi bir olay” diye konuştu. Yeşiller"den aday olan Muhterem Aras da meclise seçildi. Merkel"in partisi bu sonuç nedeniyle Federal Meclis"te de sandalye kaybedecek ve kalan 3 yıllık görev süresi boyunca yasaları çıkarması zorlaşacak.

"Japonya"da kaybettik"

CDU"nun Baden-Württemberg eyaleti genel sekreteri Thomas Strobl “Bu seçim Japonya"da kaybedildi” dedi.

Dışişleri Bakanı ve FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle de partisinin yüzde 5 oranında oy almasının ana nedeninin nükleer tartışmalar olduğunu söyledi.

"Atom mafyasının kölesi"

Merkel hükümetinin nükleer politikalarını protesto eden 250 bin Alman, seçimden bir gün önce eyalette sokağa dökülmüştü. Gösteride Merkel, "Atom maf-yasının kölesi" olarak betimlenmişti.

milliyet